"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

luni, 6 februarie 2012

Puterea comunităţii: Cum a supravieţuit, Cuba, crizei petroliere

Daca ati trecut prin Crash Course, sau prin Collapse sau prin restul materialelor prezentate pana acum, probabil ca ati inceput sa va puneti cateva intrebari legate de viitor. Si probabil ca si pentru voi, asa cum a fost si pentru mine la inceput, acest viitor nu pare prea luminos, dar avem exemple care ne invata tocmai cand ne asteptam mai putin ca avem o putere extraordinara. Aceasta putere sta in comunitate.


Documentarul de astazi ne arata situatia prin care a trecut Cuba dupa destramarea URSS cand a pierdut mai mult de jumatate din importurile de petrol si peste 85% din comertul international (un scenariu de Peak Oil aplicat la nivelul unei tari). Daca la asta mai adaugam si embargoul impus de SUA, care inca mai este in vigoare, vom putea intelege puterea si exemplul pe care ni-l da acest popor.


Cateva date:
- Cuba are 11 milioane de locuitori;
- alfabetizarea ţării atinge 99,8%;
- mortalitatea infantilă este mai mică decât a majorităţii ţărilor dezvoltate;
- speranţa de viaţă este de 77,64 ani (67,2 în SUA şi 73,98 în România);
- în 2006 Cuba a fost singura naţiune din lume care a corespuns definiţiei WWF pentru dezvoltarea durabilă, cu o amprentă ecologică mai mică de 1,8 hectare pe cap de locuitor şi un index al dezvoltării umane de peste 0,8;
- Cuba este tara cu cel mai mare numar de doctori raportat la numarul de locuitori - calitatea sistemului public de sanatate fiind una dintre cele mai importante realizari ale regimului socialist;  comparatie intre sistemul de sanatate din Cuba si cel din SUA este prezentata de Michael Moore in documentarul Sicko.



Mai multe informatii despre documentar precum si o traducere in limba romana puteti gasi aici si aici.

Pe final am o intrebare catre noi toti: de ce sa asteptam sa ramanem fara petrol, sau sa aprofundam o criza a datoriilor altora, sau sa asteptam sa cadem de pe marginea prapastiei cand putem sa incepem de pe acum sa facem acei pasi necesari catre o tranzitie mai putin dureroasa catre ceea ce este clar ca va veni?

Imi doresc ca aceste documentare sa ne arate ca exista viata si speranta si dupa momente mai grele, momente cand va trebui sa ne ridicam si sa o luam de la capat sa ne construim viitorul asa cum ne dorim noi. Dar pentru asta trebuie sa fim treji, cu mintea limpede si sa invatam din greselile trecutului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu