"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

sâmbătă, 11 februarie 2012

Argentina: supravietuind fara bani

In Argentina, anii '90 au fost marcati de turbulente economice si suferinte extreme care au dus la colapsul din 2001. Pe parcurs ce tot mai multi oameni au ramas fara locuri de munca, a aparut un nou sistem de schimb/troc care a devenit vital pentru milioane de oameni. Acest model a avut un succes enorm, avand peste 7 milioane de membri care au putut supravietui astfel fara sa participe la economia oficiala.

In acest sistem schimburile de bunuri si servicii se realizau pe baza unor "credite/unitati", care spre deosebire de banii emisi de guvern, erau descentralizate si aveau o valoare reala, permitand oamenilor sa le schimbe pentru diferite bunuri si servicii, dar neputand fi folosite in economia oficiala (de exemplu pentru plata taxelor). Membrii organizatiei erau atat producatori cat si consumatori.

Modelul a avut un succes real si s-a raspandit in America Centrala si de Sud, devenind cea mai mare comunitate cu moneda locala din lume.

Acest sistem permite oamenilor sa se bucure de adevara valoare a monedei fara a mai fi nevoiti sa plateasca dobanzi sau sa fie afectati de inflatie. Un alt avantaj al unui astfel de sistem il constituie scaderea somajului deoarece toti oamenii care pot produce ceva pot intra voluntar in aceasta retea.



Mai multe informatii despre astfel de sisteme monetare alternative puteti gasi aici si aici.

Alte informatii utile:
1. Peter Goodchild, Haosul care va veni (note de lectură)
2. Stepping out of the system
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu