"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

miercuri, 25 ianuarie 2012

Self Management

Am citit recent o idee pe care o auzisem si acum cativa ani in unul din documentarele Zeitgeist legata de organizatii/firme fara nivele ierarhice, unde toti oamenii sunt egali si unde toti membrii au drept de veto. De aici vine termenul de Self Management. Mai pe scurt, asta inseamna ca exista viata fara sefi, fara presedinti si fara oameni care sa ne conduca.
Dar nimic nu vine fara un pret. Pretul pe care eu il vad aici ar fi comunicarea si responsabilizarea fiecarui individ, lucururi care vin de obicei in contradictie cu modul de de organizare actual al societatilor si al organizatiilor unde oamenii sunt obisnuiti ca cineva sa ii conduca si sa decida pentru ei, unde comunicarea este aproape inexistenta.

Inainte sa ma judecati si sa credeti ca as putea sa ma gandesc eu la asemenea idei obraznice, va spun ca sunt firme/organizatii care chiar aplica acest model, unele de foarte multi ani. Una dintre ele este Morning Star, o companie californiana care este lider pe piata procesarii de ingrediente pe baza de rosii si care are peste 400 de angajati si o cifra de afaceri de 700 milioane de dolari in 2010.
In aceasta organizatie:
- nimeni nu are un sef
- angajatii isi negociaza responsabilitatile cu colegii
- oricine poate cheltui din banii organizatiei
- fiecare individ este responsabil de achizitionarea echipamentelor necesare pentru a-si executa treaba
- nu exista titulari sau promovari
- deciziile de compensare se iau impreuna cu colegii

Este imposibil? Se pare ca nu. Pentru moment am vrut sa subliniez ca exista si alte tipuri de organizatii si relatii interumane. Cine este interesat de acest subiect poate gasi mai multe informatii aici si aici. Dar bineinteles ca si google-ul abunda in informatii pe aceeasi tema.

Legat de aceasta idee eu vroiam sa bat in 2 directii:
1. Pentru a fi performanti in orice domeniu in aceste timpuri de "criza" trebuie sa inovam, sa facem produse de calitate, sa dam tot ce avem mai bun. Trebuie sa venim mereu cu idei noi in ceea ce facem. Dar oare inovatia este necesara doar in serviciile per care le oferim? Nu cumva lumea in care traim se ghideaza dupa niste reguli invechite? Aceasta firma - Morning Star - ne arata ca si sistemul de management poate fi inovat. La fel cum multele informatii de pe acest blog ne arata ca si restul sistemelor cu care intram zilnic in contact pot si trebuie sa fie inovate - cel social, cel economic, cel medical, cel de invatamant.
2. Acesta idee de "Self Management" nu se aplica doar la intreprinderi, ci este o prelungire a vietii de zi cu zi. Cea mai importanta contributie a acestui mod de organizare ar fi in viata cotidiana. Oamenii, grupati in organizatii care se autoadministreaza. Mie mi se pare genial. Sa va dau cateva exemple:
De exemplu, ce ii opreste in acest moment pe oamenii care locuiesc intr-o scara de bloc sa se autoadministreze? Sa treaca de la un sistem centralizat la unul descentralizat? Care ar fi avantajele unui astfel de sistem in acest caz? Ar fi o evidenta clara a banilor cheltuiti. Toti oamenii ar avea responsabilitatea asupra tuturor bunurilor comune de care ar avea o grija mai mare. S-ar crea initiative pentru imbunatatirea traiului pentru toti membrii comunitatii. Si totusi ce ne opreste?
Acum ganditi-va la nivel mare - ce ar insemna asta la nivelul unei tari de exemplu? Asta ar insemna o solutie la toate problemele cu care ne intalnim in fiecare zi. Ar reprezenta o solutie pentru coruptie si pentru imbunatatirea nivelului de trai al tuturor membrilor comunitatii. Si totusi ce ne opreste?

Va spun tot eu ce ne opreste: lipsa de initiativa; frica de a lua o decizie cu capul nostru. Faptul ca am fost invatati ca de fiecare data altcineva sa aleaga pentru noi. Dar acum constientizam aceste lucruri. Nu ar trebui sa ne mai opreasca nimic in a face pasi spre a incepe sa intemeiem aceste mici comunitati acasa, in familie, cu prietenii sau la serviciu. Noi avem toata puterea si tot noi trebuie sa ne implicam si sa avem initiativa.

Tot in articolul din Harvard Business Review (pagina 7) gasiti si cativa pasi de unde putem incepe.Bine, eu zic ca putem incepe prin a comunica :).

Multumiri lui Radu pentru articolul din HBR.


 
Democracy at Work from Richard D. Wolff on Vimeo.

Alte informatii utile:
- Think Outside the Boss - How to Create a Worker-Owned Business

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu