"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

luni, 5 noiembrie 2012

Revolutia Consumatorului

Ca sa schimbam lumea in care traim sunt de ajuns cateva lucruri simple: o bucata de pamant, cresterea propriei hrane, o casa mica, producerea propriei energii si mai ales sa invatam ce inseamna "de ajuns". 

Trebuie sa incetam sa mai sustinem oamenii si organizatiile care distrug si jefuiesc planeta. Sistemul actual exista doar pentru ca noi alegem sa fim parte din el, iar fara sustinerea noastra acesta se stinge de la sine.

Acestea sunt lucrurile care trebuie facute, dar probabil, pentru multi va fi dificil sa ia o decizie radicala - parasirea betoanelor si a falsei senzatii de confort. Chiar si asa, trebuie sa constientizam aceste lucruri deoarece altfel vom fi luati prin surprindere de ceea ce va urma si nu va fi chiar placut nici pentru noi si nici pentru cei dragi noua.

O problema importanta a zilelor noastre este si ca ne lipseste viziunea, nu ne mai imaginam viitorul si in consecinta am incetat sa il construim, negandindu-ne ca in acest fel il distrugem, iar o data cu el, distrugem bunastarea noastra si a famiilor noastre.

La fel de adevarat este si ca, probabil, va mai trece un timp in care sistemele vor functiona in paralel, dar ceea ce este important este sa incercam, pe cat posibil, sa ne protejam de viitoarele convulsii/crize.

Tot la fel, probabil, nu va fi necesar ca toti locuitorii planetei sa se intoarca la pamant, cu toate ca eu nu vad viitorul oraselor actuale. Acestea nu au nicio legatura cu ideea de sustenabilitate, sunt doar niste agenti ai distrugerii.

Revenind la titlul articolului de astazi, fiecare dintre noi avem de facut propriile alegeri, iar astazi vreau sa va vorbesc despre alegerile pe care le facem in fiecare zi. Spuneam ca trebuie si putem sa incetam sa mai sustinem sistemul actual. Cum putem face asta? Solutia pe care o propun astazi este sa incetam sa mai cumparam produse, in special alimentare, de la marile magazine/corporatii si sa incercam sa incurajam producatorii locali.

Aceasta actiune ar avea foarte multe efecte pozitive pentru fiecare dintre noi. Incerc sa enumar cateva avantaje mai jos:
1. cea mai buna hrana pentru organismul nostru e cea care creste in zona in care traim deoarece acestea au continutul optim de nutrienti atunci cand ajung la noi. Plantele sunt culese in mometul de maturitate cand sunt coapte, spre deosebire de cele aduse de la distante foarte mari care sunt culese cand sunt inca crude.
2. daca cumparam de la un producator local, ne putem interesa direct asupra modului in care sunt crescute acele plante/animale si ne putem asigura ca acestea nu contin pesticide ori chimicale care ne pot afecta sanatatea.
3. incurajand producatorii locali, ne vom asigura o sursa de hrana chiar si in conditii economice dificile - luati in considerare Peak Oil. Cum si cu ce costuri credeti ca va ajunge, in anii urmatori, mancarea la noi?
4. consumand o hrana de calitate/sanatoasa, se va observa si o imbunatarie a starii noastre de sanatate, astfel scazand si nevoia de a consuma multiple medicamente.
5. cheltuielile vor scadea pentru ca in acest fel sunt eliminati foarte multi intermediari.

Viitorul este la nivel local, nu global. Doar noi stim care sunt prioritatile si necesitatile comunitatilor in care traim. Cu cat mai indepartat este punctul unde se iau deciziile fata de cei carora le sunt adresate, cu atat aceste decizii vor avea un efect pozitiv mai scazut.

Pentru a avea comunitati puternice, trebuie sa le cream, sa la sustinem si sa fim pregatiti sa oferim ceva in schimb, iar aici trebuie sa fiu sincer si sa va spun ca la un moment dat acest input nu va mai fi suficient sa fie doar de ordin financiar, ci va trebui sa invatam fiecare in parte sa facem si sa oferim ceva, pentru ca peste 90% din joburile actuale sunt doar servicii, fara a produce ceva propriu-zis.

In concluzie, incercati sa cumparati cat mai multe produse de la producatori locali (carne, legume, cosmetice, sucuri, lactate, fructe, etc.) pentru ca in acest fel toata comunitatea are de castigat.


Alte informatii utile:
0. A Global Economic Reset? Don’t Wait to Find Out. Build Something Better
1. Food MythBusters -- Do we really need industrial agriculture to feed the world?
2. 10 reasons to buy local
3. Doua sisteme paralele
4. Roger Doiron - A Subversive Plot: How to Grow a Revolution in Your Own Backyard

2 comentarii:

  1. Eu am o bucata de pamant si o parte din hrana mi-o cultiv singura,mai nasol e cu energia electrica...dar probabil in timp ma voi descurca.Singur nu-i usor...cred ca sigur, mai simplu ar fi cand un grup de oameni cu aceleasi intentii se asociaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. In sistemul actual este mult mai usor sa mergi la doctor ca sa iti dea o pastila pentru o problema, dar oare problema este rezolvata? Este mult mai greu (mental) sa intelegem si sa tratam problema, iar singurii care o pot face suntem noi. Exemplul acesta se poate extrapola la absolut orice.

    Nu este simplu sa ne luam propriile decizii, dar este mai frumos si mai sanatos. Aici, asa cum zici si tu, oamenii sunt foarte importanti; impreuna gasim mai usor solutii.

    Iti multumesc pentru postare si deoarece una din ideile acestui blog este de a uni oamenii, putem incerca sa gasim impreuna solutii la problemele care ne afecteaza.

    RăspundețiȘtergere