"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

miercuri, 25 decembrie 2013

Cover crops (Culturi de acoperire)


Toamna, dupa ce a trecut sezonul plantelor din gradina este timpul sa imbunatatim vitalitatea solului. Culturile de acoperire reprezinta cheia succesului gradinii pe termen lung. Aceste culturi redau pamantului nutrientii consumati de legume, ajuta la eliminarea buruienilor, diminueaza erodarea solului, adauga materie organica in sol, fixeaza azotul, ajuta la suprimarea bolilor si daunatorilor.

NU este nevoie sa sapatati sau sa arati pamantul – doar greblati randurile toamna si aruncati semintele. Apoi greblati usor pamantul si ati terminat. Este ok daca inca mai vedeti seminte la suprafata – acestea vor germina rapid si veti avea rapid o cultura de acoperire. 

Primavara devreme incorporam cu o furca cultura de iarna in straturile inaltate.

Daca aveti acces la frunze sau rumegus (lemn maruntit), primavara sau toamna le puteti adauga direct peste randuri pentru a se descompune in timp ce plantam culturile de acoperire. 

Dupa cum am mai spus si in articolul legat de mulci, pentru a diminua erodarea solului dar si pentru a combate aparitia buruienilor, pamantul trebuie sa fie in permanenta acoperit. Daca in timpul sezonului de crestere a legumelor folosim mulci, in timpul sezonului rece putem folosi culturile de acoperire.

Este foarte important momentul cand recoltam culturile de acoperire deoarece daca le intrerupem cresterea prematur, multe specii se pot regenera afectand astfel cultura urmatoare. Pe de alta parte daca lasam cultura de acoperire sa se maturizeze si sa faca seminte, acestea pot germina si din nou ne pot afecta cultura urmatoare.

Momentul cel mai bun de a controla (intrerupe vegetatia) majoritatea speciilor culturilor de acoperire este la momentul maxim de inflorescenta, atunci cand s-a acumulat maximul de biomasa.

In cazul in care semanam direct culturile de primavara peste cultura de acoperire, este recomandat ca insamantarea sa aiba loc la aproximativ 3 saptamani dupa ce a fost fost intrerupta cultura de acoperire.

Unele din cele mai raspandite specii de plante pentru culturile de acoperire sunt:
·        Lucerna
·        Graul – este rezistent la vremea de peste iarna si datorita ritmului mai lent de crestere din primavara este mai usor de incorporat.
·        Ovazul – in special in zonele reci, ovazul este foarte indicat pentru a fi folosit in culturile de acoperire deoarece “moare” singur si nu mai necesita recoltare in primavara. Plantarea ovazului cu 6-8 saptamani inainte de un inghet puternic ofera plantelor destul timp ca sa creasca inainte ca temperaturile sa scada foarte mult.
·        Hrisca, Secara – de obicei ambele plante furnizeaza un control bun al buruienilor deoarece intra in competitie cu acestea pentru apa si soare. In plus, ambele tipuri de plante produc niste chimicale toxice care inhiba germinarea buruienilor. In primavara, radacinile si tulpinele dure ale secarei adauga multa materie organica. Pentru cele mai bune rezultate, aceste culturi trebuie intrerupte cu aproximativ 3 saptamani inaintea plantarii culturilor de primavara.
·        Mazarichea pitica (hairy vetch) – se foloseste in zonele foarte reci datorita rezistentei la frig si a productiei ridicate de azot;
·        Trifoiul
  
In linkurile de mai jos puteti gasi informatii detaliate despre fiecare planta in parte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu