"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

marți, 2 aprilie 2013

2. Pregatirea solului pentru gradina

Majoritatea informatiilor de mai jos sunt preluate de pe site-ul Washington State University, dar si de pe alte site-uri precum si din experienta proprie.

Unul din factorii pe care trebuie sa ii avem in vedere cand amenajam gradina este sa gasim inca de la inceput cat mai multe metode de a ne usura munca pe parcursul anului, ingrijind in acelasi timp solul. Trebuie sa acordam cel mai mult timp observarii si analizarii pentru a ajunge sa investim cat mai putina munca fizica in timp ce ne armonizam cu natura. Trebuie sa lucram impreuna cu natura si nu impotriva ei. Daca reusim acest lucru, cu siguranta rezultatele obtinute vor fi maxime iar efortul fizic depus va fi minim.
Cel mai important factor din gradina noastra este solul. Orice altceva este pe locul 2. Fara un sol sanatos, nu vom putea obtine recolte sanatoase.

Solul furnizeaza plantelor apa, nutrienti si suport mecanic. Solul de gradina ideal trebuie sa fie adanc si sfarmicios, trebuie sa aibe un drenaj bun (apa nu trebuie sa balteasca dupa ploaie) si sa contina multa materie organica. Un sol bun va oferi un mix de aer, apa si nutrienti pentru a creste plante productive cu radacini mari si puternice.
Testati solul din gradina dumneavoastra pentru a determina nivelele de nutrienti si pH-ul (trebuie sa fie intre 6.2 si 6.8).

Cand si cat se sapa pamantul

Sapatul poate afecta atat structura pamantului dar si sanatatea spatelui nostru. Urmati pasii urmatori pentru a decide cand si cat sa sapati:
  1. Daca pamantul se afla intr-o stare buna si nu prezinta buruieni perene, puteti sa nu il sapati deloc;
  2. Daca pamantul nu a fost folosit o perioada indelungata si are un drenaj slab, puteti sa luati in considerare sa il sapati dublu o singura data pentru a-l desface si pentru a elimina buruienile perene;
  3. Daca pamantul se afla intr-o stare acceptabila, puteti sa il sapati simplu o singura data si sa eliminati manual radacinile buruienilor perene pentru ca apoi sa nu il mai sapati niciodata. Lasati ramele si restul vietuitoarelor din sol sa aiba grija de pamantul dumneavoastra.
Optiunea 1: Sapat simplu
1. Se sapa si se intoarce pamantul din primii 10-20 cm folosind o cazma;
2. Dupa ce se sapa cate un rand trebuie sa ne asiguram ca indepartam toate radacinile din pamant pentr a fi sigur ca nu o sa avem probleme cu buruienile perene;

Optiunea 2: Sapat dublu
1. Se sapa primii 10-20 cm de pamant asigurindu-ne ca indepartam toate radacinile buruienilor;
2. Se afaneaza inca 10-20 cm de pamant cu ajutorul unei furci;
3. Daca aveti compost, puteti adauga un strat de compost intre cele 2 straturi de pamant;
Este de preferat sa nu amestecati solul din stratul superior cu cel din stratul inferior;

   


Optiunea 3: Acoperirea pamantului cu un strat de hartie
Puteti elimina iarba acoperind-o cu ziare care vor fi acoperite apoi cu un strat de frunze maruntite si iarba taiata iar apoi cu inca un strat de compost. Aceste operatii se fac cel mai bine toamna dar se pot executa si primavara devreme – poate dura 4-8 saptamani omorarea ierbii/buruienilor. Puteti intoarce solul (vedeti metoda 1) sau puteti transplanta plantele direct in compost. 




Aceasta metoda a fost popularizata de catre Pat Lanza si a fost numita “Lasagna Gardening”.

Indiferent de metoda pe care o alegeti trebuie sa aveti urmatoarele lucruri in vedere:
  1. imbunatatiti periodic solul din gradina adaugand materie organica;
  2. tineti solul din gradina acoperit cat mai mult posibil pe tot parcursul anului pentru a preveni erodarea si germinarea buruienilor;
  3. folosind metodele 1 sau 2 de mai sus va asigurati ca nu veti avea probleme cu buruienile perene (care ies in fiecare an din radacinile care raman ingropate) iar folosind apoi metoda 3 va asigurati ca nu veti avea probleme nici cu restul buruienilor (anuale ori sezoniere);

Sraturile ridicate

Avantaje ale straturilor ridicate:
  • Se incalzesc mai usor primavara;
  • Au un drenaj mai bun;
  • Pamantul este mai putin compactat si erodat deoacere nu se calca in zona de plantare;
  • Furnizeaza recolte mai bogate datorita fertilitatii ridicate si cresterii ridicate a radacinilor;
  • Descurajeaza aparitia buruienilor;
  • Radacinile plantelor se vor dezvolta mult mai usor in aceste straturi deoarece acestea mentin umezeala si nu sunt la fel de compacte precum pamantul.
Dezavantaje ale straturilor inaltate:
  • Necesita mai multa munca initiala si ceva costuri;
  • Se usuca mai repede daca este foarte cald si uscat;
  • Sunt permanente – trebuie sa planificati gradina in functie de dimensiunea si configuratia straturilor.

In continuare vreau sa va prezint o metoda de amenajare a gradinii gasita pe site-ul http://oldworldgardenfarms.com. Aceasta metoda imbina optiunile descrise mai sus si aduce si alte cateva elemente noi rezultate din experienta proprietarilor.

Latimea randurilor ridicate este de aproximativ 45 cm iar inaltimea maxima din centrul randurilor este de aproximativ 20-25 cm. Lungimea randurilor este dictata de spatiul disponibil. Avand 45 de cm pe care nu calcam, face ca pamantul sa nu se compacteze in jurul plantelor, acesta fiind mai aerat si permitand radacinilor sa se dezvolte. Cu cat se dezvolta mai mult radacinile plantelor cu atat vor avea un acces mai bun la apa si la nutrientii din sol. Distanta dintre randuri trebuie sa fie de 55-60 cm.

Un alt avantaj al straturilor inaltate este faptul ca vom adauga compostul si materia organica doar peste cei 45 cm alocati randurilor, nu si pe spatiile dintre randuri pe unde calcam. Daca peste iarna folosim culturi de acoperire, acestea vor fi plantate tot doar in cadrul randurilor, nu si intre randuri.

Putem folosi la baza randurilor paie tocate sau frunze – acestea for furniza foarte multe avantaje plantelor. Peste randuri putem folosi un strat de mulci, compost sau frunze tocate pentru a combate aparitia buruienilor.

Pregatirea gradinii
Prima oara cand amenajam randurile ridicate avem nevoie de niste pamant suplimentar de buna calitate. Nu este indicat sa arati pamantul existent sau sa folositi pamantul deja existent in gradina deoarece in acest caz pamantul de la baza randurilor tinde sa se lase si reduce efectul randurilor ridicate. Un alt dezavantaj il reprezinta faptul ca sapatul/aratul presupune mult efort si face mai mult rau decat bine solului.
In caz ca avem un surplus de pamant la dispozitie, il putem amesteca cu compost si cu pamant de gradina ianinte de a-l folosi la straturile inaltate.

Cum construim randurile ridicate
Putem construi randurile ridicate in continuarea oricareia dintre optiunile de mai sus.
Apoi acoperim toata zona pe care se va afla gradina cu un strat de paie sau frunze maruntite. Stratul trebuie sa aiba o grosime de 7-12 cm. Apoi intreg spatiul trebuie acoperit cu o folie neagra. Acest proces va omori toata iarba si buruienile din acea zona si in plus nu va mai fi nevoie sa sapam/aram vreodata. Dupa ce am acoperit zona, trebuie sa fixam folia cu bolovani astfel incat sa nu fie luata de vant.
Acest proces trebuie sa aiba loc iarna sau primavara foarte devreme, astfel incat sa oferim plasticului cateva (4-8) saptamani inainte de a planta pentru a elimina iarba si buruienile.
Primavara devreme, cu cateva saptamani inainte de a planta este timpul sa construti randurile. Dam folia de plastic la o parte, iar dedesubt ar trebui sa gasim frunze si paie descompuse. Majoritatea buruienilor si ierbii de dedesubt ar trebui sa fie deja moarta. Acestea nu trebuie indepartate – vor fi incorporate in straturile ridicate.

Peste frunzele si paiele descompuse mai intindem un strat de paie sau frunze maruntite de aproximativ 45 cm latime si 15 cm inaltime pe margine. Daca folositi paie, asigurati-va ca acestea nu sunt prea compacte/smocuri. Daca folositi frunze, asigurati-va ca sunt maruntite. Acesta va fi primul rand. Continuam sa facem cate randuri dorim lasand 55-60 cm intre randuri pentru acces.

In continuare vom avea nevoie de ceva pamant de buna calitate care va reprezenta stratul superior al randurilor inaltate. De acest pamant de buna calitate vom avea nevoie doar prima data cand realizam gradina. Acest pamant se va pune peste stratul de paie si frunze si va avea o grosime de aproximativ 15-20 cm.

Dupa ce ati construit randurile, acoperiti locurile lasate intre randuri cu paie intr-un strat de aproximativ 15 cm. Acestea vor inabusi buruienile. Puteti fi generosi cu grosimea acestui strat deoarece paiele se vor batatori si cu cat este mai gros acest strat cu atat vor aparea mai putine buruieni in viitor.
Rasadurile se vor planta direct in stratul de pamant/paie iar semintele se planteaza in stratul de pamant de la suprafata.

In fiecare an trebuie sa adaugati cantitati generoase de compost peste randurile create pentru a mentine solul roditor. Puteti adauga compostul peste stratul de frunze/paie, sau il puteti pune separat in gaurile unde plantati plantele.


Sugestii
  • Este strict interzis sa calcati in interiorul straturilor, deoarece acest lucru va duce la compactarea pamantui iar radacinile nu se vor mai putea dezvolta.
  • Puneti pe hartie toate succesele si esecurile pe care le observati; Scrieti toate ideile care va vin in minte referitor la ceea ce vreti sa schimbati in anul urmator. Nu exista o solutie universal valabila. Plecand de la ideile pe care le-ati gasit pe acest blog dar si in alte parti, trebuie sa experimentati singuri si sa vedeti cum le adaptati si le imbunatatiti pentru a obtine cele mai bune rezultate in zona in care locuiti;
  • Rotiti culturile deoarece fiecare planta are nevoie de anumiti nutrienti.

Adaugarea de materie organica

Materia organica este cea la care noi ne gandim ca este moarta (frunze uscate, maro). Aceasta este plina de viata microbica. Intr-o lingurita de compost pot exista si 1 miliard de microorganisme.
Materia organica reprezinta cel mai important mod de a imbunatati calitatea solului care in schimb duce la plante productive si sanatoase. Acestea imbunatatesc structura solului lutos ori nisipos astel incat radacinile pot creste mai bine si pot sa se foloseasca de apa, aerul si nutrientii existenti.

Conceptul “hraneste solul iar solul iti va hrani plantele” este foarte important pentru gradinari. Daca hranesti regulat solul cu diferite tipuri de materii organice, furnizezi mancare pentru organismele din pamant. Marea majoritate a acestora – bacterii si ciuperci – nu poate fi observata fara microscop. Acestea descompun materialele si elibereaza nutrienti care vor fi folositi de catre radacinile plantelor.

Solul este imbunatatit de fiecare data cand adaugati materie organica. In acest mod construiti un rezervor de nutrienti care sunt eliberati lent in pamant si care vor imbunatati productivitatea gradinii in timp.

De ce aveti nevoie?

Compost – puteti sa va faceti propriul compost din frunze, iarba taiata, resturi de la bucatarie, gunoi de grajd (nu de la animalele de companie), etc. Fiecare gradinar trebuie sa aiba o modalitate prin care sa isi recicleze resturile organice in compost. Compostul poate fi adaugat in orice moment din an si poate fi folosit ca strat superior sau ca mulci in timpul sezonului de crestere a legumelor.

Frunze si iarba taiata – frunzele maruntite sunt mai bune decat cele intregi deoarece putrezesc mai repede. Imprastiati-le deasupra pamantului in toamna si intoarceti-le in primavara. Iarba taiata poate fi folosita ca mulci in jurul plantelor ori poate fi adaugata la gramada cu compost.

Gunoi de grajd – gunoiul de la animale (oi, vaci, cai, gaini) ajuta la imbunatatirea calitatii solului si adauga nutrienti importanti in pamant.
Exista cateva riscuri pe care trebuie sa le luati in seama: gunoiul proaspat poate arde radacinile plantelor iar gunoiul necompostat de la animale poate contine patogeni umani. Gunoiul de grajd este considerat total descompus cand gramada atinge 55 grade Celsius 3 zile consecutiv. Aceasta temperatura omoara majoritatea plantelor, bolilor si semintelor.

Regula referitoare la aplicarea gunoiului de grajd necompostat este urmatoarea: aplicati cu cel putin 90 de zile inainte de a recolta daca nu exista contact intre cultura si pamant (ex. Rosiile) sau cu 120 de zile inainte de a recolta daca cultura este in contact cu pamantul (ex. Varza). Nu aplicati gunoi de grajd necompostat dupa ce sunt infiintate culturile. Pentru gradinari este recomandata inroporarea gunoiului de grajd toamna.
  • Compostul din gunoi de grajd are un continut mai mare de nutrienti decat compostul din plante.
  • Nu folositi niciodata gunoi de la animalele de companie (pisici sau catei).
  • Gunoiul de cal poate contine multe seminte de buruieni. Fiti pregatiti sa controlati cresterea buruienilor devreme, inainte de a planta.
  • Preparati ceai din compost din plante => fertilizator;
  • Spalati bine toate legumele dupa ce le recoltati.
Daca adaugati gunoi de grajd necompostat toamna, acesta va avea timp sa se descompuna inainte de plantarea din primavara, dar ploile si ninsorile din timpul iernii il pot goli de nutrienti.
Alte surse: gunoi din bucatarie care se pune in gauri ori santuri in gradina; culturi de acoperire; mulci descompus.

Cat de mult trebuie sa adaugam?
Materialele organice proaspete isi pierd mai mult din jumatate din volum in timp pana cand sunt descompuse. Cea mai buna metoda, daca este disponibila, este de a adauga compost in pamant. Dupa cativa ani de adaugat cantitati mari, putem scadea cantitatea cu 2 cm pe an. Sunt necesari 8 metri cubi de compost pentru a acoperi o gradina de 100 metri patrati cu un strat de 2,5 cm grosime. Scopul este de a avea 25-30% materie organica in primii 20 cm de pamant.

Alte surse de informare:
0. Ce putem face cu o suprafata mica de teren de numai 500 mp?
1. Back to Eden
2. Gardening Fact Sheets
3. SOIL IMPROVEMENT: IMPROVING SOIL QUALITY IN YOUR GARDEN
4. Raised Row Gardening
5. Gardening Link Bomb
6. How to Install Raised Garden Beds
7. Îmbunătăţirea solului în grădinile organice

Un comentariu:

  1. Foarte bune si detaliate explicatiile de aici. Am o intrebare legata de intretinerea solului. Gradina parintilor nu mai poate fi lucrata si buruienile cresc in nestire. Cum sa amenajez solul ca sa nu mai am probleme cu buruienile tinand cont de faptul ca merg la parinti doar vara. Avem cativa pomi fructiferi pe care vreau sa-i protejez, apoi zmeura de langa gard, vita de vie.

    RăspundețiȘtergere