"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

marți, 2 aprilie 2013

1. Alegerea locului unde va fi amplasata gradina



In alegerea locului unde va fi amplasata gradina trebuie sa tinem cont de 4 factori: lumina, sol, apa si acces.

Lumina
Incercati sa oferiti gradinii cea mai insorita zona a curtii dumneavoastra. Majoritatea culturilor de vegetale necesita cel putin 6 ore de lumina solara directa pe zi. Lumina poate fi imbunatatita prin vopsirea peretilor din apropiere in alb.
Daca aveti de ales intre soarele de dimineata si cel de dupa-amiaza, alegeti-l pe cel de-al doilea.

Pamantul
Dintre toate resursele din gradina, pamantul este cel mai usor de imbunatatit. Puteti oricand sa imbunatati solul si drenarea acestuia adaugand materie organica (frunze sau rumegus descompus, compost, gunoi de grajd invhecit, etc). Daca puteti sa sapati 25 cm in pamant fara sa va rupeti spatele sau harletul, atunci puteti creste legume fara prea multe probleme. Daca pamantul este constant ud sau este prea tare pentru a fi penetrat cu harletul, va trebui sa adaugati o cantitate insemnata de materie organica sau sa faceti straturi inaltate (asa cum veti putea vedea in postarile urmatoare).

Apa
Cu toate ca nu ne dorim prea multa apa in sol, trebuie sa ne gandim cum sa udam atunci cand este nevoie. In Romania inca nu avem probleme legate de disponibilitatea apei, insa trebuie sa ne gandim la diferite metode de a folosi cat mai bine apa pe care o avem.

Accesul
Tineti minte ca va fi necesar de multe ori sa aduceti sau sa luati lucruri din gradina (roaba, compost, etc). Identificati cel mai scurt drum intre gradina si locul unde faceti compostul. Un alt factor pe care trebuie sa il aveti in vedere este accesibilitatea gradinii dumneavoastra la daunatori – atat de ordin animal cat si uman. Trebuie sa va protejati gradina atat de animale (caini, etc) cat si de oameni care de multe ori sunt mai insistenti.

Cand sa incepem lucrarile primavara in gradina
Lucrarea pamantului (sapat) trebuie realizata cand pamantul este umed dar nu foarte umed. Luati o mana de pamant si strangeti-o in mana. Pamantul trebuie sa fie umed dar fara sa se scurga apa. Daca este prea umed, mai asteptati cateva zile insorite pana sa faceti din nou acelasi test. Daca pamantul este prea umed chiar si dupa cateva zile insorite si uscate, atunci drenajul are de suferit si ar trebui sa luati in considerare sa realizati straturi inaltate.
Ideal, ar trebui sa puteti sa formati o bila din pamant care sa nu se desprinda cand deschideti mana, dar care sa se sfarame usor cand apasati cu degetele. Daca pamantul nu formeaza o bila, atunci probabil este prea nisipos pentru a mentine apa si nutrientii necesari plantelor. Aceasta situatie poate fi remediata prin adaugarea de materie organica. Daca pamantul este umed si lipicios si nu se sfarama cu usurinta, atunci acesta contine prea multa argila. Si in acest caz adaugarea de materie organica va ajuta intr-o oarecare masura. Daca pamantul este lutos si se modeleaza cu usurinta, singura cale de a realiza o gradina este de construi straturi inaltate intre 20 si 25 cm care vor fi umplute cu pamant (adus din alta parte).
Cand pamantul este indeajuns de uscat pentru a fi lucrat, adaugati ce este nevoie pentru a creste culturi sanatoase. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu