"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

miercuri, 12 martie 2014

Un alt fel de educatie - clubul de calculatoare

Din seria ce putem face pentru a crea o lume mai buna dar si pentru a lasa ceva in urma noastra va propun in continuare cateva lucruri simple pe care le-am pus in aplicare si la care va incurajez si pe voi sa participati.

Daca ati trecut prin ultimele articole legate de educatie ati observat probabil ca inca din primii ani de viata ne confruntam cu niste probleme majore care ne vor afecta tot restul vietii. In acest caz daca tot observam cate lucruri gresite se fac in jurul nostru si mai ales pentru ca intelegem ca acele lucruri se fac intr-un mod eronat, de ce sa nu le facem noi mai bine?

Pentru ca vorbim de educatie, va rog sa va uitati si la filmuletul de mai jos care demonstreaza ca copii au o creativitate si curiozitate extraordinare si tocmai aceste calitati reprezinta baza progresului si a unei dezvoltari durabile. Este foarte important ca noi sa le dezvoltam (nu sa le inhibam) aceste calitati si sa ii invatam sa le foloseasca intr-un mod constructiv. Ii putem invata sa viseze dar mai ales cum sa isi indeplineasca visele, cum sa devina niste oameni mai buni, cum sa isi traiasca viata intr-un mod demn astfel incat sa lase "ceva" in urma.

Copiii nu au nevoie de noi sa ii invatm sa memoreze ceva ci sa ii provocam si sa le deschidem noi usi pe care ei sa le exploreze!


)
Puteti urmari si varianta cu traducere in limba romana aici: http://www.ted.com/talks/sugata_mitra_build_a_school_in_the_cloud

Urmarind tot felul de informatii interesante (pe care de altfel le-am impartit si cu voi prin intermediul acestui blog) am inteles ca este foarte important sa incerc sa fac astfel incat fiecare copil sa aiba acces la un calculator cu internet. Asa cum ne arata si Sugata Mitra in filmuletul de mai sus, era sigur ca in timpurile pe care le traim, un calculator cu acces la internet poate revolutiona modul de gandire al oricarui copil, indiferent de situatia in care se afla. Copiii sunt fascinanti, trebuie doar sa le deschizi usile care trebuie si sa ii ghidezi in cautare.

Cu ajutorul catorva colegi si a firmei la care lucrez am reusit sa creez un mic laborator cu 4 calculatoare intr-un satuc din Romania. Primaria din acea comunitate ne-a ajutat cu o camera cu incalzire, cateva mese si scaune, conexiune la reteaua electrica si la internet. Asa am inceput impreuna cu cativa copii o aventura in care sper ca le voi putea explica ce este si cum functioneaza lumea asta mare in care traim. Cat de important este sa viseze, dar mai ales ce au de facut pentru a-si indeplini visele. Cum functioneaza lucrurile si sistemele din jurul lor si ce alte alternative mai exista. Plus multe alte lucuri in functie de dorinta fiecaruia - de la istorie, la navigare pe internet, la retelistica si programare.

Reprezinta asta o schimbare? Mica, mare? Eu zic ca va fi o schimbare fenomenala in modul in care acesti copii vor vedea si vor urma drumul care li se deschide in fata. Vor mai putea fi acesti copii manipulati, folositi, mintiti? Cu siguranta nu! Ar fi acest lucru posibil urmand sistemul centralizat de scolarizare? Eu zic evident ca NU.

Drumul este lung dar frumos, asa ca va rog sa folositi fiecare dintre voi acest exemplu si sa incepeti sa creati lumea pe care o visati in jurul vostru. Oferiti gratis tot ce aveti mai bun. Cu siguranta sunt oameni care nu au informatiile pe care voi le aveti. Invatati-i si pe cei care au nevoie de aceste lucruri.

Solutia pentru un viitor mai bun este sa lucram impreuna. Fiecare poate realiza orice individual, dar cu foarte mult timp si efort consumat, iar timpul este o resursa limitata pe care o avem. Putem realiza lucruri minunate daca lucram impreuna, daca ne invatam unii pe altii, daca cooperam.

 

















Fac apel la toti cei care vor citi aceste informatii sa se implice si sa creeze ori sa sustina proiecte asemanatoare. Implicarea fiecaruia in parte este extrem de importanta.

Puteti pe de o parte sa va implicati activ in intalnirile cu copiii (si nu numai!), puteti sa oferiti lucrurile pe care le aveti acasa si pe care nu le mai folositi ori puteti face mici donatii.

Noi de exemplu ne-am confruntat de la inceput cu o problema cu unul din calculatoare caruia i s-a defectat HDD-ul si am fost nevoiti sa cumparam unul nou. Incercam sa cumparam acum si cateva casti astfel incat fiecare copil sa poata urmari individual diferite informatii fara sa ii deranjeze pe ceilalti. Ar mai fi foarte utila si o tabla magnetica pe care sa desenam si sa explicam diferite notiuni. Sunt multe probleme care pot aparea dar rezultatul cu siguranta va fi extraordinar pentru toata lumea!

Va rog sa nu ezitati sa ma contactati legat de orice idee. In mod sigur interactionand putem afla o multime de idei noi unii de la altii. Am adunat extrem de multe informatii foarte utile pe care le pot imparti cu oricine doreste. Deci fie ca vreti sa invatati ceva si sunteti la inceput de drum, fie ca vreti sa puneti in aplicare o idee asemanatoare, fie ca aveti o sugestie constructiva, nu ezitati sa ma contactati. Voi incerca sa va ajut cu cea mai mare placere.

Voi reveni cu detalii pe masura ce lucrurile evolueaza.

Pana atunci, va rog sa faceti cunostinta cu primii membri ai clubului nostru.

Pe aceeasi tema:
- New Computer School Makes French Students Teach Themselves

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu