Revolutia de care va vorbeam trebuie sa fie una pasnica prin care noi sa devenim mai intelepti si mai raspunzatori, trebuie sa fie o revolutie prin care sa invatam sa ne reconectam cu Pamantul.
Un prim pas este sa devenim cat mai putin dependenti de sistem. Trebuie sa fim capabili sa ne descurcam in orice situatie, sa ne procuram propria hrana si sa ne construim propriul acoperis, sa invatam sa supravietuim si sa traim prin propriile forte si nu platind pe altii ca sa aiba grija de nevoile noastre. Astfel devenim liberi si independenti.
Pamantul ne poate oferi tot ce avem nevoie pentru a
fi sanatosi, frumosi si fericiti, dar bineinteles nu este de ajuns
sa te intorci la pamant dupa asa o indelungata despartire. Trebuie sa il
intelegem si sa invatam sa il ingrijim.
Daca sunteti de aceeasi parere, insa simtiti ca va este teama de aceasta idee din cauza lipsei de informatii, incerc sa va impartasesc mai jos ideile care pe mine m-au ajutat si care mi-au dat incredere.
Mai intai trebuie sa stiti ca este mult mai usor si mult mai productiv sa lucram impreuna cu natura si nu impotriva ei. Permacultura reprezinta unul din principiile care ne invata acest lucru iar Flavian ne explica principiile ei.
O data ce ati intrat in contact cu notiunea de permacultura sunt sigur ca o sa doriti sa o aprofundati si veti deveni neinsetati in cunoasterea diferitelor principii ale acesteia. Un punct de plecare poate fi reprezentat de materialele de mai jos:
1. TEI - Edward Faulkner - Nebunia aratului
2. TEI
- Sepp Holzer - Permacultura
3. TEI
- Masanobu Fukuoka - Revolutia intr-un spic
4. Introducere în designul permacultural cu Geoff Lawton (2009)
5. Geoff Lawton: Permaculture Soils - Solurile permaculturii
6. Ferma cu ajutorul naturii - Un Studiu De Caz De Permacultura de Succes în Climat Temperat
7. agricultura-sustenabila.blogspot.ro
8. www.permacultura.ro
O alta idee extrem de interesanta ne este prezentata in filmul Back to Eden care poate fi vazut gratuit pe internet dar doar in limba engleza.
Tot pe acelasi site puteti gasi explicat cum sa ne cream propria gradina bazata pe aceleasi principii. Vedeti aici: How to get BACK TO EDEN. Mai multe informatii pe acesta tema puteti gasi si la link-urile urmatoare:
1. Touring a "Back to Eden" Garden.
2. Transformaţi deşeurile din lemn în mulci
Dupa ce deprindeti tainele gradinaritului veti observa ca o problema foarte importanta o constituie semintele. Este absolut fenomenal cum dintr-o samanta pusa in pamant poate creste o minunatie de planta. Dar si mai imposibil de inteles este faptul ca unii s-au gandit ca pot si ca trebuie sa puna monopol pe aceste seminte. Puteti intelege mai multe urmarind informatiile de mai jos:
1. Semintele Libertatii - Seeds of Freedom
Mai jos mai puteti gasi alte cateva informatii care va vor ajuta in tranzitie:
1. Oraşele viitorului: proiecte inedite de agricultură urbană
2. A farm for the future
3. Nick Ritar - A challenge to live sustainably
4. Four Acres and Independence - A Self-Sufficient Farmstead
5. How to Build Irrigation-Free Raised Beds with Hugelkultur
6. the horticultural channel
Daca veti avea inca un pic de timp, puteti urmari serialul produs de BBC - Tales From The Green Valley. Acesta prezinta modul in care traiau locuitorii unui satuc din Marea Britanie in anii 1600.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu