"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus
"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."
vineri, 27 iulie 2012
"The Story of Change", si TU?
Incurajat de noul episod din seria The Story of Stuff, de conjunctura economica si politica din ce in ce mai grava dar si de naivitatea si de lipsa de preocupare a multora dintre noi, incerc sa mai aduc cateva argumente care sper sa ne convinga pe toti ca singura solutie pentru a ne fi mai bine (si implicit pentru a nu ne fi mai rau :) ) este sa lucram impreuna, sa ne sustinem, sa ne informam si sa nu ne mai lasam manipulati.
Pentru inceput marea rugaminte pe care o am este sa urmariti The Story of Change deoarece prezinta intr-un mod foarte simplist cateva idei care ne vor fi foarte utile in continuare:
Dupa cum va spuneam si in alte postari, puterea este in mana noastra. Fara implicarea noastra sistemul actual (pe ansamblu - economic, medical, de invatamant, etc) este inexistent. Unii exista, acolo sus, pentru ca noi ii sustinem (intr-un fel sau in altul). Filmuletul de astazi ne arata ca exista o diferentiere inclusiv in interiorul nostru si ne si arata unde au inceput problemele - am devenit mai mult consumatori decat cetateni. Si doar acest argument ar trebui sa va raspunda la intrebarea "De ce am ajuns in situatia actuala?".
Am putut sa descoperim in "Solutions locales pour un desordre global" ca avem foarte multe optiuni de a actiona din punct de vedere al consumatorului. Astazi am aflat ca avem foarte multe posibilitati si pentru a redeveni cetateni, pentru a ne recastiga demnitatea si bunastarea.
Dupa cum ati putut vedea, pentru a realiza o schimbare importanta in cursul istoriei, sunt necesari 3 pasi:
1. este nevoie de o idee mare/importanta si aici sunt sigur ca nu ducem lipsa de asa ceva, dar este nevoie sa discutam aceste idei cu prietenii, cu colegii, cu familia pentru a le face cunoscute cat mai multor oameni;
2. este nevoie sa actionam impreuna, nonviolent - de aceea trebuie sa fim informati. Informarea si ratiunea ofera o multitudine de mijloace de actiune, ofera posibilitatea de a actiona nonviolent, mai ales daca ne gandim ca ne dorim o tranzitie cat mai scurta si cat mai putin destructiva;
3. cea mai importanta este actiunea. Este inutil sa avem idei marete, sa le discutam si sa le agream in grupurile noastre daca nu le si punem in practica, daca nu actionam.
Pentru ca trebuie sa incepem de undeva, am sa incep eu prin a va impartasi cateva idei care merita, zic eu, discutate:
1. Daca sunteti la curent cu situatia economica mondiala, probabil stiti ca sistemul bancar este intr-un mare rahat deoarece "bancherii" au urmarit sa obtina profituri extreme fara sa isi asume niciun risc, iar acum statele lumii, printre care si Romania (direct sau/si indirect) incep sa pompeze bani in acest sistem pentru a-l tine ... naiba stie cum sa il tina pentru ca e mort... , pentru a ne da noua impresia ca sistemul inca mai respira si ca ideea luatului de bani de la banca cu care dai fuga la hypermarket inca mai functioneaza, ba ca ar fi singura solutie salvatoare.
Dar de ce sa luam lucrurile ca atare? V-ati pus intrebarea cine plateste toti acesti bani pe care statul ii pompeaza bancilor? V-ati intrebat cine plateste si cine va plati in continuare (in decursul multor generatii) toate imprumutirile pe care statul la ia de la organismele (binevoitoare) internationale? V-ati intrebat pana acum vreodata de unde are statul bani sau de ce platiti taxe? V-ati intrebat pana acum de ce suntem discriminati in relatia cu institutiile statului si unde ar putea fi problema?
Am incercat sa raspund la aceste intrebari in diferite postari mai vechi. Deci daca inca mai aveti dubii incepeti prin a da click pe link-urile de mai sus iar apoi prin a va informa din surse proprii si de incredere (adica cernute prin filtrul mintii). Daca nu ati avut asemenea curiozitati pana acum, poate ar fi momentul, deoarece rezultatele va afecteaza pe fiecare in parte.
Pentru ca la teorie stam bine dar cum spune o vorba romaneasca, practica ne omoara, trebuie sa stiti ca nici macar nu trebuie sa gasim noi niste idei inovatoare (nu ca nu ar fi benefic acest lucru, dar tinand cont de educatia pe care o primim, inteleg ca e mai greu acest lucru, iar asta poate fi o piedica in calea noastra spre a lua atitudine), putem observa doar ce au facut altii si care au fost rezultatele actiunilor lor. In acest sens, am citit de curand cateva stiri legate de situatia din Islanda (care ajunsese intr-o stare nefasta prin 2008 - inceputul crizie asa cum o stim astazi). Dar uite ce au facut islandezii in loc sa tina in perfuzii un sistem mort!
Pentru cei interesati, alte informatii pot fi gasite aici: A Bruised Iceland Heals Amid Europe’s Malaise
2. Probabil ca ati observat si voi un paradox extraordinar - toate masurile de austeritate luate de orice tara pana acum ii afecteaza doar pe cei care deja sunt prea saraci. Mie mi se pare ciudata si irationala aceasta situatie.Insa daca o analizam devine clar ca unii, probabil aceeasi care inca mai incearca sa tina in perfuzii sistemul actual, mai au ceva de castigat din ea.
Un argument foarte bun impotriva acestei anomalii a zilelor noastre puteti gasi urmarind filmuletul urmator:
Pe scurt, ni se explica foarte rational ca una din singurele solutii ale perpetuarii sitemului actual (prin cresterea consumului) este impozitarea bogatilor, nu a celor care oricum nu au. Motivele care stau la baza acestei concluzii sunt foarte bine argumentate in filmulet asa ca nu intru in detalii.
3. Una din problemele actuale este legata de lipsa locurilor de munca (cu toate ca eu am dubii serioase ca merita sa iti consumi zilele si energia pentru profitul altora, mai ales daca luam in considerare latura noastra consumatoare). Oare cum am putea sa rezolvam aceasta problema? Pai este nevoie de bani. De unde ii putem lua? Ce ar fi daca banii irositi aiurea in situatiile mai sus mentionate i-am redirectiona catre modernizarea sistemului actual de alimentare cu energie? Adica in loc sa ii dam bancilor, ii bagam pe bancheri la inchisoare sa mai vina un pic cu picioarele pe pamant si sa le reamintim ce inseamna responsabilitatea, iar banii sa ii folosim la:
- trecerea tuturor masinilor pe curent (oare cate locuri de munca s-ar crea prin aceasta initiativa, mai ales daca luam in considerare si declinul continuu al industriei auto?);
- crearea unei infrastructuri pentru alimentarea masinilor;
- investirea in cercetare pentru imbunatarirea solutiilor locale de stocare a energiei electrice;
- crearea unui sistem public care sa permita oricarui individ sa produca energie electrica iar surplusul sa il vanda catre furnizor;
- trecerea de la o economie globala la o economie locala.
Acestea sunt doar cateva subiecte care merita discutate la o cafea. Sunt sigur ca daca ne gandim impreuna putem gasi o multitudine de idei care ar avea rezultate mult mai bune decat oricare din solutiile care sunt aplicate in acest moment.
Care ar fi impactul implementarii acestor idei asupra vietii voastre? Ce va retine in a le sustine si in a le implementa? Nu trebuie sa asteptam ca cineva sa ia deciziile in locul nostru pentru ca foarte probabil acest decizii nu vor fi niciodata in favoarea noastra. Alegeti si decideti cu grija lucrurile care chiar conteaza!
Out of the topic: Acum am si eu o intrebare pe care o tot aud in ultima perioada - tu ce votezi la referendum? Intelegeti stupizenia acestei intrebari? Trebuie sa alegem si sa decidem exclusiv asupra lucrurilor care ne afecteaza. Este o infantilitate sa alegem intre 2 marionete, sau intre o sticla de cola si una de pepsi. Problemele sunt altele si sunt bine tinute departe de ochii nostri. Apropo, cate dintre subiectele discutate pe acest blog le-ati vazut la televizor ori in mijloacele clasice de informare?
Un ultim lucru pe care doresc sa il constientizati in urma acestui articol este ca toate schimbarile pozitive din istorie au avut loc doar prin implicarea colectiva a oamenilor. Niciodata nimeni nu a fost interesat si nu a luat o decizie in favoarea celor multi fara presiunea oamenilor. Tot la fel, si in zilele noatre, orice decizii se vor lua, daca nu vor fi luate sub presiunea noastra, cu siguranta nu vor fi in folosul nostru. Cu toate ca comportamentul ''consumerist'' ne-a indus o stare de comoditate mintala ridicata in care suntem manipulati sa credem ca toate problemele noastre se rezolva prin ''libertatea'' de a alege intre 2 produse fabricate de acelasi producator sau prin alegerea o data la 4 ani a unor marionete, trebuie sa constientizam ca aceasta nu este o solutie. Daca analizam un moment, aceasta abordare poate fi dezastruoasa.
Am citit deunazi un citat al lui Nicolae Iorga care spunea ca "Istoria se razbuna repetandu-se". Haideti sa facem in asa fel incat istoria sa se razbune pe cei care iau decizii in defavoarea noastra si nu pe noi care stam impasibili in calea vartejului asteptand o solutie salvatoare care nu mai vine.
Alte informatii utile:
- Bold Activists Reveal Strategies for Fighting Home Foreclosures and Balancing Your Government’s Budget
-
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu