"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Libertate

Daca tot am vorbit despre "Self Management", astazi vreau sa va prezint o viziune asupra Libertatii din perspectiva celor de la Thrieve Movement.

Am mai spus ca am inceput acest blog deoarece imi doresc o lume mai buna pentru mine, pentru voi si pentru cei apropiati noua. Dar cum ar putea sa arate aceasta lume? Pai, sa vedem!

De exemplu, cei de la Thrieve spun ca isi doresc o lume in care fiecare persoana sa fie libera sa actioneze in conformitate cu  orientarile sale interioare atata timp cat nu exista nicio incalcare a drepturilor sau proprietatilor altei persoane.

Ce ar fi daca oamenii ar avea puterea de a alege tipul de guvernare pe care il doresc? Sau daca acestia doresc o guvernare? Ce ar fi daca oamenii chair ar avea un cuvant de spus in deciziile care le determina continutul si calitatea vietii? Ar fi posibil sa ne autoguvernam si sa avem comunitati mai rezistente, mai pasnice si mai prospere?

Astazi guvernarea involuntara este tot ce exista. Daca analizam ce reprezinta cu adevarat guvernul, vedem ca acesta consta intr-un grup de oameni care au mai multa putere decat restul. Ei sunt capabili sa faca legi pe care noi suntem obligati sa le respectam, ei sunt capabili sa ne perceapa bani sub forma de impozite fara consimtamantul nostru, ei sunt capabili sa ne bage la inchisoare daca nu mergem in aceeasi directie cu puterea lor autoproclamata, si ei sunt capabili sa mearga la razboi - cu banii nostri - fara aprobarea noastra.

In acest caz pare ca guvernarea voluntara (conforma cu vointa noastra) este o notiune atat de radicala incat, in mod normal, poate fi respinsa fara a fi macar explorata.De multe ori oamenii spun ca guvernul este necesar pentru protectie. Dar guvernele au omorat mai multi dintre cetatenii proprii decat orice alta institutie din istorie. Ar exista acest tip de brutalitate si violenta intr-o guvernare voluntara? Faptul ca toate guvernele actuale sunt involuntare - de la dictaturi pana la democratii - le pune in pericolul de a fi rasturnate. Putem considera deci ca guvernele involuntare creeaza armate ale statului in principal nu pentru a-si apara cetatenii, ci pentru a se apara pe sine. Ar exista alte metode mai eficiente de a ne optimiza securitatea intr-o societate voluntara?

Guvernele involuntare necesita, de asemenea, sa fie finantate cu bani care sunt colectati sub forma de impozite. Oamenii nu au niciun cuvant de spus in cum sunt cheltuiti acesti bani pe care ei sunt obligati sa ii plateasca. Cum se face ca guvernul poate sa ne ordone sa le finantam activitatile fara ca noi sa avem vreun cuvant de spus? Oamenii dintr-o societate fac bani prin activitati voluntare - vand lucruri sau servicii. Pe de alta parte, guvernele colecteaza bani prin forta. Imaginati-va ca oamenii ar avea un cuvat de spus in ceea ce priveste modul in care sunt cheltuiti banii lor din taxe si impozite. Ar mai fi cheltuiti asa de multi bani pe armata? Am mai avea taxe? Cum ar fi daca am finanta doar serviciile pe care le dorim si am pastra restul banilor nostri pentru a ajuta intreprinderile, inventiile, oportunitatile de educatie, infrastructura cea mult visata? Am putea sa cream o economie mai prospera daca guvernele involuntare nu ne-ar lua o parte semnificativa din venituri?

Realizarea trecerii catre o guvernare voluntara necesita foarte multa munca, dar ar merita daca rezultatul ar fi libertate adevarata si drepturi egale - nu precum o idee filozofica, ci ca o realitate. Scopul final al acestei treceri ar fi convietuirea prin cooperare voluntara - reguli, dar fara conducatori ("living solely by voluntary cooperation – rules, but no rulers").

Masura moralitatii

Nucleul moralitatii nu este relativ. Nu este este nici cultural. Nu tine nici de interpretarea religioasa sau de votul majoritatii. Legat de esenta moralitatii, fiecare persoana trebuie sa se gandeasca la urmatoarea intrebare:

      Pana la ce pas exact este OK pentru Tine ca cineva sa fie ranit de altcineva sau sa i se ia bunurile?

Este in regula daca tu crezi ca tu stii mai bine decat ei... sau daca tu simti ca tu esti mai luminat... daca tu crezi ca rasa sau sexul tau sunt mai bune... deoarece tu ai mai multi bani sau mai multa educatie... poate deoarece ai mai multi oameni care sunt de acord cu tine?

Orice altceva vine de la modul in care am raspuns la aceasta intrebare...

Regula de baza pe care par sa o fi gasit cei de la Thrieve si care ar putea ghida umanitatea intr-o stare nu doar de supravietuire, ci inflorire sustenabila pe Planeta Pamant, este:

      Nimeni nu trebuie sa violeze pe nimeni altcineva - persoana, proprietatea ori confidentialitatea acesteia - cu exceptia cazului de reala proprie aparare.

Aceasta este una dintre singurele reguli cu care toti par sa fie de acord - cel putin cu privire la sine.


Pare atat de simplu si evident -  un fel de regula de aur - "Fa altora numai ceea ce vrei sa ti se faca si tie".

Voluntar - acesta este probabil cel mai important cuvant care ne poate ghida spre o civilizatie sustenabila.

Exista multi care incearca sa justifice violarea liberatatii intrinseci a altora. Uitati-va la sclavie, bigotism, imperialism, "dreptul divin de a conduce", decret regal, genocid, suprematia rasei, dominatia masculina, persecutia religioasa, furt, coruptie, conspiratie, fascism, comunism, socialism, democratie - toate scuzele pentru ca cineva sa se imbrace in uniforma, sa adopte un titlu, sa isi asume putere asupra altora...si sa ii violeze.

Daca este impotriva vietii insasi sa violam pe cineva impotriva vointei lui, atunci insasi Democratia - care s-a nascut si se sustine prin luarea banilor munciti ai populatiei, cu sau fara voia lor, prin "impozitare"- este o forma de violare/incalcare.

De-a lungul istoriei acest lucru a dus mereu la autodistrugere, deoarece prima incalcare a drepturilor cuiva reprezinta samanta din care creste tirania, centralizarea lipsita de etica a puterii asupra altora. Tiranie care se hraneste, precum cancerul, prin alte violari, pentru a-si mentine monopolul prin forta.

Daca vreti sa vedeti cum sistemul de impozitare permite elitei sa ne domesticeasca pentru bani precum niste vite ori sclavi ai datoriilor, va rog sa va uitati la documentarul lui Stefan Molyneux despre tirania impozitarii:



"Totul in viata ta este despre cooperare voluntara cu exceptia catorva lucruri cum ar fi impozitul pe venit, si acesta putere trebuie data inapoi individului, deoarece atata timp cat statul are puterea, in cele din urma acesta va avea puterea sa faca ce vrea."  - Stefan Molyneux

“Democratia inseamna doi lupi si un miel care voteaza meniul pe care il vor servi la masa. Libertatea este un miel bine inarmat care contestă votul.” (Benjamin Franklin)

“Libertatea nu consta in faptul ca oamenii pot face tot ceea ce doresc, ci in faptul ca ei nu trebuie sa faca ce nu doresc.” (Jean-Jaques Rousseau)

“Liberatea nu este absenta regulilor, iar ordinea nu este absenta libertatii” (Antoine de Saint Exupery)

O eroare importanta care se face in general este intelegerea gresita a cuvantului "colectiv" - care este doar un termen pentru ideea de grup. "Colectiv" este doar o abstractie, un concept. Individul este real! 

Presupunerea in mod gresit ca drepturile colectivului sunt mai importante decat cele individuale a dus intotdeauna la tiranie, acesta fiind motorul care sta la baza tuturor guvernelor si care este responsabil pentru majoritatea mortilor si distrugerilor de pe planeta.

In cultura noastra suntem antrenati sa ne exprimam dorinta de schimbare prin vot - stanga sau dreapta, Republicani ori Democrati, conservatori sau liberali. Acesta este o alegere falsa. Ambele capete ale spectrului iau mai multa putere de la indivizi si o cresc pe cea a guvernului, creand din ce in ce mai multe reglementari si impozite. In mod fundamental nu conteaza daca impozitarea este de stanga sau de dreapta Totul tine de consolidarea ulterioara a puterii. Ambele partide lucreaza pentru cei care i-au finantat.


Argumente comune impotriva unei societati apatride

"In societate exista persoane periculoase si corupte, astfel ca avem nevoie de guvern ca sa ne protejeze".

Libertatea de a gandi este de multe ori inteleasa gresit ca Utopica - semnificand o viziune dornica de o lume plina numai de bine, cu oameni bine intentionati unde totul functioneaza perfect. De fapt, aceasta abordare este foarte practica. Ea recunoaste ca in toate societatile exista oameni periculosi cu intentii distructive, astfel ca trebuie sa ne asiguram ca aceste persoane nu primesc putere.
Daca luam in considerare ca exista oameni periculosi si corupti, ce poate fi mai riscant decat un sistem cu monopol in crearea banilor (BNR), sustinut de un monopol asupra fortei militare in care se pot ridica in varful piramidei oameni periculosi si corupti?

Ar trebui sa fie evident ca intr-o societate precum cea de mai sus niciun tip de violare a drepturilor individuale - inclusiv cele exercitate de guvern - nu sunt tolerate.

"Eliminarea guvernului nu presupune anarhie - haos si violenta pe strazi fara nicio protectie pentru cei saraci?"

Deja ne indreptam catre haos si violenta iar cei saraci cu siguranta nu sunt protejati de catre guvern. De altfel toate masurile impotriva crizei ii afecteaza doar pe cei saraci.

Nu poti crea o agentie cu monopol asupra violentei pentru a scapa de violenta intr-o societate. Avem o societate bazata pe constrangeri si violenta iar asta va fi sursa colapsului iminent si inevitabil. Daca violenta nu functioneaza personal, nu va functiona nici din punct de vedere social.

Odata ce statul si-a luat impozitul pe venit de la sursa, acesta poate face ce vrea.

"Interesul personal benevol, sporit de asocierea libera si competitia voluntara, reprezinta singura cale de a crea compasiune sustenabila in cadrul unei societati." - Stefan Molyneux

Guvernul nu este necesar pentru a ne proteja de invaziile exterioare?

Statele ataca alte state pentru a confisca sau printa banii impozitati pentru a-si finanta razboiul. Cu nenumaratele firme de "Securitate privata" dintr-o societate libera, vor exista in continuare forte de protectie bine inarmate, care ar putea in continuare sa lucreze impreuna, precum celulele albe din sange care ne protejeaza impotriva virusurilor. Dar nu vor exista doar cateva centre care sa poata fi cucerite.

Daca miscarile de tip "Occupy" ar fi avut putere centralizata, probabil ca liderii ar fi fost fortati sau inchisi foarte repede.

Guvernul nu este necesar pentru a constru si mentine drumurile?

De exemplu, cand mergem la cumparaturi, mergem pe un drum privat iar aproape de fiecare data acesta se afla intr-o stare foarte buna.

Proprietarii privati de autostrazi ar fi in mod natural stimulati sa aibe cat mai multi oameni care sa le foloseasca drumurile pe care ar trebui sa le tina in conditii cat mai bune pentru a-si mentine reputatia. Costul pentru conducatorii auto ar fi, foarte probabil, mult mai mic decat cel exercitat in prezent prin impozite. Este important sa ne gandim la cati bani platim in prezent pentru a conduce pe strazi.

"Este mai usor sa convingi oamenii sa renunte la jumatate din venit, sa isi trimita copiii la razboi si sa renunte la libertati decat sa ii angajezi in mod serios in a lua in considerare cum ar putea functiona drumurile in absenta taxarii." - Stefan Molyneux

 Nu este guvernul necesar pentru a oferi asistenta medicala pentru cei saraci?

Sistemele de asistenta medicala statale urmeaza modelul de baza in care doctorii nu sunt platiti daca noi suntem sanatosi, ci sunt platiti doar cand suntem bolnavi. Doctorul nu are niciun stimulent economic direct pentru a preveni boala, dar are toate stimulentele pentru a o trata.

Furnizorii de asistenta medicala profita acum mai degraba de boala decat de sanatate...fiind motivati in a prescrie medicamentatie in loc de a descoperi alternative la medicamente sau in a preveni problemele de la inceput.

Scopul este de a alinia interesele.

Lucrul minunat legat de asigurari este ca interesul consumatorilor trebuie sa fie aliniat cu interesul furnizorilor, tinand cont ca ambii sunt motivati direct de dorinta de a scadea riscul.

Intr-o piata libera a companiilor de asigurari din viitor, asigurarea sanatatii unui client nu garanteaza doar plata viitoare a asigurarii, ci de asemenea amana plata beneficiilor aferente mortii acestuia. In acest fel, interesul propriu al companiei de asigurari este aliniat cu cel al clientului, care fara niciun dubiu prefera sa nu fie bolnav sau mort. Daca doctorul este platit de asemenea pentru a preveni, a vindeca si a tine in viata clientul, atunci toate cele 3 parti au acelasi scop, care este complet diferit de sistemul actual.

Companiile private de asigurari vor fi in mod rezonabil proactive in incercarea de a preveni problemele de sanatate...acestea in mod sigur vor plati doctorii mai intai pentru a preveni si apoi pentru a vindeca, in loc de a roti cat mai multi pacienti prin birourile lor.

Nu este guvernul necesar pentru a furniza educatie gratuita astfel incat si oamenii saraci sa poate avea o sansa?

Fara necesitatea de a finanta statul, prosperitatea rezultata ar permite persoanelor sa aleaga si sa plateasca pentru propriile alegeri referitoare la educatie.

Nu guvernul ar trebui sa ne protejeze de persoanele violente, nebuni, drogati?

Competitia si voluntariatul sunt singurele metode cunoscute pentru repararea si raspunderea fata de erorile si coruperile care se furiseaza constant in relatiile umane. Faptul ca oamenii pot face greseli - si sunt mereu susceptibili de coruptie - este exact motivul pentru care nu ar trebui sa li se dea o putere monopolista a violentei asupra celorlalti.

Nu ar exista riscul ca armatele private sa plece si sa ii lase pe oameni neprotejati, sau sa faciliteze dominarea celor bogati care si-ar permite cele mai mari armate?

Comapniile de securitate privata care ar viola pe oricine , in afara de protejarea drepturilor individuale, si-ar pierde asigurarea si reputatia, si nu ar mai fi capabile sa intre in competitie cu alte companii care au aderat la principiul non-agresiunii.


"Poti evita realitatea, dar nu poti evita consecintele evitarii realitatii."  -  Ayn Rand


Daca doriti sa vedeti o lista a pasilor care ar trebui urmati pentru a ajunge la o astfel de societate, puteti arunca un ochi aici. In mod sigur o sa acord un articol si acelor idei.


PS: Am ales sa fac cat de cat o traducere a materialului prezentat de catre cei de la Thrieve, deoarece doresc sa fac auzite aceste idei cat mai multor oameni, nu doar celor cu o intelegere minima a limbii engleze. Din acelasi motiv, va rog pe cei care doriti sa va implicati, sa oferiti cateva ore din timpul vostru si sa ajutati la raspandirea acestor idei.

Articolul original in limba engleza poate fi gasit aici.



[Later Edit]




Un alt articol interesant poate fi gasit aici: Democracy versus Liberty.














Alte informatii utile:
0. Declaratia universala a drepturilor omului
1. Hilaire Belloc, Un eseu asupra restaurării proprietăţii, (note de lectură) 
2. Ce inseamna “om liber”
3. Anonymous - Message to the American People
4. Reclaiming Our Freedom to Learn 
5. Nimeni nu s-a nascut adult
6. Declarația Drepturilor Omului sau Despre Libertățile noastre din realitate și din mediul virtual
7. The Myth of Enlightened Leadership and The Challenge of True Freedom
8. Cum explici unui extraterestru ce este un guvern (1).
9. Cum explici unui extraterestru ce este un guvern (2).
10. Votul si alegerea
 

miercuri, 25 ianuarie 2012

Self Management

Am citit recent o idee pe care o auzisem si acum cativa ani in unul din documentarele Zeitgeist legata de organizatii/firme fara nivele ierarhice, unde toti oamenii sunt egali si unde toti membrii au drept de veto. De aici vine termenul de Self Management. Mai pe scurt, asta inseamna ca exista viata fara sefi, fara presedinti si fara oameni care sa ne conduca.
Dar nimic nu vine fara un pret. Pretul pe care eu il vad aici ar fi comunicarea si responsabilizarea fiecarui individ, lucururi care vin de obicei in contradictie cu modul de de organizare actual al societatilor si al organizatiilor unde oamenii sunt obisnuiti ca cineva sa ii conduca si sa decida pentru ei, unde comunicarea este aproape inexistenta.

Inainte sa ma judecati si sa credeti ca as putea sa ma gandesc eu la asemenea idei obraznice, va spun ca sunt firme/organizatii care chiar aplica acest model, unele de foarte multi ani. Una dintre ele este Morning Star, o companie californiana care este lider pe piata procesarii de ingrediente pe baza de rosii si care are peste 400 de angajati si o cifra de afaceri de 700 milioane de dolari in 2010.
In aceasta organizatie:
- nimeni nu are un sef
- angajatii isi negociaza responsabilitatile cu colegii
- oricine poate cheltui din banii organizatiei
- fiecare individ este responsabil de achizitionarea echipamentelor necesare pentru a-si executa treaba
- nu exista titulari sau promovari
- deciziile de compensare se iau impreuna cu colegii

Este imposibil? Se pare ca nu. Pentru moment am vrut sa subliniez ca exista si alte tipuri de organizatii si relatii interumane. Cine este interesat de acest subiect poate gasi mai multe informatii aici si aici. Dar bineinteles ca si google-ul abunda in informatii pe aceeasi tema.

Legat de aceasta idee eu vroiam sa bat in 2 directii:
1. Pentru a fi performanti in orice domeniu in aceste timpuri de "criza" trebuie sa inovam, sa facem produse de calitate, sa dam tot ce avem mai bun. Trebuie sa venim mereu cu idei noi in ceea ce facem. Dar oare inovatia este necesara doar in serviciile per care le oferim? Nu cumva lumea in care traim se ghideaza dupa niste reguli invechite? Aceasta firma - Morning Star - ne arata ca si sistemul de management poate fi inovat. La fel cum multele informatii de pe acest blog ne arata ca si restul sistemelor cu care intram zilnic in contact pot si trebuie sa fie inovate - cel social, cel economic, cel medical, cel de invatamant.
2. Acesta idee de "Self Management" nu se aplica doar la intreprinderi, ci este o prelungire a vietii de zi cu zi. Cea mai importanta contributie a acestui mod de organizare ar fi in viata cotidiana. Oamenii, grupati in organizatii care se autoadministreaza. Mie mi se pare genial. Sa va dau cateva exemple:
De exemplu, ce ii opreste in acest moment pe oamenii care locuiesc intr-o scara de bloc sa se autoadministreze? Sa treaca de la un sistem centralizat la unul descentralizat? Care ar fi avantajele unui astfel de sistem in acest caz? Ar fi o evidenta clara a banilor cheltuiti. Toti oamenii ar avea responsabilitatea asupra tuturor bunurilor comune de care ar avea o grija mai mare. S-ar crea initiative pentru imbunatatirea traiului pentru toti membrii comunitatii. Si totusi ce ne opreste?
Acum ganditi-va la nivel mare - ce ar insemna asta la nivelul unei tari de exemplu? Asta ar insemna o solutie la toate problemele cu care ne intalnim in fiecare zi. Ar reprezenta o solutie pentru coruptie si pentru imbunatatirea nivelului de trai al tuturor membrilor comunitatii. Si totusi ce ne opreste?

Va spun tot eu ce ne opreste: lipsa de initiativa; frica de a lua o decizie cu capul nostru. Faptul ca am fost invatati ca de fiecare data altcineva sa aleaga pentru noi. Dar acum constientizam aceste lucruri. Nu ar trebui sa ne mai opreasca nimic in a face pasi spre a incepe sa intemeiem aceste mici comunitati acasa, in familie, cu prietenii sau la serviciu. Noi avem toata puterea si tot noi trebuie sa ne implicam si sa avem initiativa.

Tot in articolul din Harvard Business Review (pagina 7) gasiti si cativa pasi de unde putem incepe.Bine, eu zic ca putem incepe prin a comunica :).

Multumiri lui Radu pentru articolul din HBR.


 
Democracy at Work from Richard D. Wolff on Vimeo.

Alte informatii utile:
- Think Outside the Boss - How to Create a Worker-Owned Business

luni, 23 ianuarie 2012

"Promisiunile partidului inexistent"

Pentru ca nu stiu daca ati aruncat un ochi si pe blogul lui Flavian si pentru ca acolo sunt niste informatii extraordinare, va mai aduc si aici o parte din ele. De ce? Pentru ca ideile sunt foarte bine punctate, pentru ca sunt atat de clare incat nu stiu ce as putea sa mai adaug si pentru ca vreau sa le impart cu voi.

Daca tot traim vremuri tulburi din punct de vedere social si politic, va fac cunoscut un articol care ar trebui sa ne faca sa cugetam. Gasiti link-ul aici dar si mai jos:

"Ce va promite asadar partidul inexistent ? Majoritatea partidelor va promit bani mai multi. Noi nu va promitem bani daca votati partidul inexistent. V-am da cu placere bani, dar bani ati avut si in anii 90 si la ce v-au folosit ? Ati trecut de la Balcescu la Brancusi, apoi la Antipa si Eminescu, apoi la Iancu si Iorga. Se schimbau pozele pe bancnote lunar. Apoi s-au taiat zerourile si am luat-o iar de la capat. Credeam ca v-ati vindecat de bani pana acum. Daca vreti sa va jucati cu timbre nu aveti decat sa vi le imprimati singuri.

Altii va promit ajutoare, cresteri de pensii, mariri de salarii. Noi nu va putem promite nici asta. Nu va promitem ajutoare. Statul va ia acum 1000 de lei prin taxe sau impozite. Va da inapoi 300 prin ajutoare si subventii, 200 cheltuie pe salariile celor care fac colectarea si redistribuirea taxelor, iar restul de 500 raman la bataie pentru ciolanisti. Noi nu va promitem ca altii ca o sa ridicam ajutoarele de la 300 la 400 de lei. Imprimand intre timp alte 200 ca sa ne ramana si noua de un suc, sa nu ne stea ciolanul in gat. Noi in schimb va promitem ca va lasam mia intreaga sa faceti ce vreti cu ea.

Celor care mai viseaza la pensii: nu va putem promite nici asta. Sunt 18 milioane de persoane cu drept de vot in tara asta si doar 3 milioane angajati in sectorul privat. Schema piramidala care a functionat pana acum se incheie. Ca sa o putem duce mai departe, ar trebui sa facem iar cate cinci copii de familie ca pe vremea voastra si sa-i impozitam pe ei pentru pensiile voastre. Dar nu mai poate merge asa la infinit. Stim ca la FNI au suferit oameni, dar asta e nimic pe langa caritasul pensiilor organizat la nivel de stat. Stim ca ati muncit pe vremea comunistilor, stim ca ati muncit si umatorii 20 de ani si ca tocmai iesiti la pensie. Ne pare rau, dar sacul lui mos craciun este gol. Iar pe tineri nu-i mai putem jumuli, ca nu au nici o vina. Nu ei i-au votat de atatea ori pe cei care v-au furat banii o viata intreaga. Ei ne vor vota acum pe noi, tocmai ca sa nu mai pateasca la fel ca parintii lor. Oricum daca-i scutim de impozite le va ramane destul cat sa va ajute si pe voi, mult mai bine decat am fi reusit noi sa o facem.

Nu va promitem nimic nici celor cu credite. Am prefera sa va rezolvati singuri problemele cu bancile. Ce va promitem insa este ca vom elimina monopolul BNR asupra imprimarii de moneda fara acoperire si furtul prin inflatie. Veti putea alege sa folositi orice moneda doriti sau veti putea sa renuntati de tot la moneda, aveti libertate totala la acest capitol. La fel de libere vor fi si bancile sa dea faliment daca dau credite la dobanzi exorbitante. Nu va avea cine sa le mai ajute manipuland cursul valutar sau dandu-le pe mana banii deponentilor prin micsorarea RMO. Nici nu vom mai baga in datorii toti oamenii din tara asta pentru a lua bani de a FMI si a le salva lor fundul. Acum ati invatat ce inseamna un contract scris cu litere mici si grija mare cand mai semnati data viitoare asemenea aberatii.

Politie si armata. Am prefera sa reducem la minim costurile. Nu ni se pare normal ca statul sa va bage cu forta mana in buzunar pentru asa ceva. Pentru a asigura totusi un minim de organizare si ordine pe strazi va cerem sprijinul voluntar. Asa cum s-a intamplat in campania let's do it romania. Cei care doresc sa-si ofere timpul liber sau resursele pentru binele tuturor ne vor ajuta voluntar, nu obligatoriu. Oricum consideram ca investitiile inutile in armament cu care sa bombardam apoi oameni nevinovati si sa distrugem ceea ce altii s-au muncit sa construiasca reprezinta un comportament aberant. Ni se pare la fel de stupid sa cheltuim banii vostri pe radare ultra-performante montate pe loganuri de 70.000 de euro cu care sa va jumulim apoi tot pe voi de amenzi.

Nu va promitem legi. Nu ni se pare normal ca noi, o minoritate, sa luam hotarari pentru voi, o majoritate. Singura lege este cea a bunului simt. A ideii de reciprocitate si asa-zisei reguli de aur nescrise pe care o practicam majoritatea dintre noi automat. Oricum legile actuale nu mai au nici o legatura cu lumea reala. Sunt simple aberatii scrise cu dedicatie si scornite de grupuri de lobby pentru a servi unor companii. Sau spre folosul unei anumite minoritati a lumii de afaceri care incearca astfel sa controleze o majoritate prin intermediul parghiilor statului. Scapam cu aceasta ocazie si de hotelul parlament in care o gramada de persoane cu pretentii prea mari si minte prea putina dorm tot pe banii nostri.

Dupa cum observati probabil, pana acum nu v-am promis mai nimic. Ce am putea totusi sa va promitem ? Adevar si libertate. Spunea cineva ca in vremuri ale minciunii universale, a spune adevarul este un act revolutionar. Iar un alt intelept zicea ca cel care isi sacrifica libertatea pentru securitate temporara nu merita nici libertate, nici securitate si risca sa le piarda pe amandoua. Daca vi se pare putin ceea ce va promitem, inseamna ca nu suntem cea mai buna optiune a dumneavoastra si in cazul acesta va rugam sa alegeti un alt partid. Va multumim."

Cateva adaugiri:
1. Daca v-ati uitat la restul materialelor postate pana acum, probabil veti observa ca viitorul este sumbru si ca deja incepe sa ne afecteze.
2. Suntem oameni responsabili si avem primit un drept de vot pentru care unii au luptat si pe care va trebui sa il folosim in scurt timp. De aceea va rog sa mai cititi o data acest post precum si The Story of Broke. Avem multe de invatat. Apropos...ati observat si voi ca doar cateva sute de oameni care protesteaza fara sa stie clar pentru ce, reusesc aproape sa dea jos un guvern????? Toata stima. Aceasta ar trebuie sa fie o lectie a ceea ce pot face impreuna oamenii.
3.  Eu cred ca inca mai avem sanse sa evoluam fara sa asistam la un colaps de proportii cu conditia de a ne implica activ si de a asculta si ce au ceilalti de zis.
4. Democratia este cel mai de pret lucru pe care l-am primit (pentru ca noi nu am facut ceva anume pentru ea - ne-a fost data pur si simplu), dar de care noi nu avem grija deloc. Vesnica intrebare: daca nu noi, atunci cine?

Noi suntem responsabili de absolut tot ceea ce se intampla in jurul nostru. Noi avem toata puterea. Noi ii votam pe politicieni. Noi lucram in corporatiile multinationale. Noi suntem nucleul economiei. Noi putem reprezenta evolutia. Trebuie doar sa constientizam puterea pe care o avem si sa fim responsabili pentru fiecare decizie luata. Nimic nu este posibil fara noi.

PS: Sa nu vi se urce la cap, prin "noi" inteleg noi ca comunitate, noi impreuna. Eu singur sunt doar un nebun care abereaza :)

vineri, 20 ianuarie 2012

Collapse

O scurta descrie a documentarului facuta de Flavian:
"In primul rand pentru merge un pic dincolo de nivelul superficial al economiei, dincolo de simple cifre despre PIB, grafice cu somajul, monede sau ideologii economice. Collapse ajunge la povestea care ne loveste ceva mai aproape de realitate. E vorba de problema resurselor, de care ne povestea si Chris Martenson inca din 2008. Este in mare parte o recapitulare in care Michael Ruppert nu se mai chinuie sa demonstreze situatia trista a resurselor, asa cum se facea in crashcourse. Avem un fel de concluzie si trecere in revista a situatiei in care ne aflam din punct de vedere economic, financiar sau social corelat insa cu problemele energetice si de resurse pe care filmele anterioare le ignora total. Finalul este unul oarecum pesimist privit din prisma unui om singur si obosit, care e satul deja sa explice de prea multe ori lucrurile respective. Intelege insa ca viitorul va fi unul al colaborarii pe plan local, al micilor comunitati, din care se va dezvolta ulterior un nou model de societate. Deci putem spune ca daca nu e chiar optimist, mai are totusi speranta renasterii omenirii si a unui sistem bazat pe alte principii."



Este disponibila si o traducere in limba romana aici.

miercuri, 18 ianuarie 2012

Argentina's Economic Collapse

Vizionand Crash Course, m-am gandit ca parca nu este totusi posibil ca deznodamantul de acolo sa fie posibil. M-am gandit ca am evoluat, ca suntem fiinte rationale si nu ne putem intoarce la lupte de strada si tehnici de supravietuire. Dar se pare ca m-am inselat vazand ceea ce s-a in Argentina timpurilor noastre. Dar noi nu suntem argentieni.Noi suntem romani.Si suntem responsabili. Si nu ne vindem tara. Si suntem uniti. Si avem o abordare sustenabila si rationala. Si ce e mai important - suntem solidari.

"El pueblo unido jamás será vencido"

Deci nu pot decat sa va rog sa va uitati la Crash Course inca o data pentru ca acolo este viitorul.

Documentarul despre Argentina il gasiti pe youtube aici Toate episoadele dureaza 1h40' dar merita. Va recomand varianta cu episoadele pentru ca au o calitate mult mai buna decat varianta intreaga.





Later edit: pentru ca imi doresc sa invatam din istorie, chiar si din cea foarte recenta, va rog sa acordati un pic de atentie articolului de aici despre situatia actuala din Grecia si similitudinile cu Argentina anilor '90.

Alte informatii utile
1. Atentie unde va tineti economiile.
2. Argentina: A Case Study in How An Economy Collapses
3. Preparing for Economic Collapse



LE: Se pare ca intr-adevar istoria se razbuna repetandu-se fara ca noi sa invatam ceva.
Vestea buna e ca de data asta  oamenii au ramas doar fara 10% din banii pe care ii aveau in banci.

Totusi se nasc cateva intrebari la care ar trebui sa meditam fiecare in parte:
  • de ce nu se reduce si datoria oamenilor la banci cu 10%?
  • de ce oamenii accepta nepasatori?
  • de ce oamenii din alte state (printre care si Romania) cred ca e imposibil ca aceasta masura sa ii afeteze si pe ei?
Oricum, nu aveti de ce sa va facei griji, cineva acolo sus vegheaza. Continuati sa fiti nepasatori :)

Alte informatii pe aceeasi tema (astazi Cipru):
1. UE isi arata tot mai mult fata hidoasa: azi, Cipru
2. Facing Bailout Tax, Cypriots Try to Get Cash Out of Banks



marți, 17 ianuarie 2012

Daruieste pentru a primi

Deoarece una din singurele solutii pe care o vad prin toate aceste documentare este sa ne respectam intre noi, sa comunicam si sa lucram impreuna, va mai impartasesc un mesaj emotionant trimis de aceasta data prin intermediul artei.


O traducere in engleza a verusrilor gasiti aici

Intrebare: Pe ce se bazeaza democratia?
Raspuns: daca doriti, cugetam impreuna. Nu glumesc si nici nu este de gluma. Credeti ca puteti cadea toti de acord asupra a ceea ce semnifica democratia?

PS1: reiterez ca acest blog a aparut din dorinta de a va impartasi lucrurile si ideile frumoase, si poate utopice pentru unii, cu care eu am intrat pana acum in contact.

PS2: daca ati gasit macar o informatie care v-a placut sau v-a fost utila pe acest blog, va rog sa o impartasiti si cunoscutilor, poate si ei vor gasi ceva interesant aici.

PS3: va incurajez sa ne impartasiti si noua din lucrurile frumoase/interesante cu care intrati in contact. Doar oferind ce avem mai frumos putem spera la o lume mai buna!

PS4: va rog sa va uitati la Crash Course (ideal si la restul materialelor anterioare considerand faptul ca sunt o selectie dintre multiplele idei care mai circula inca libere pe internet), iar orice nelamurire sa o discutati - ori aici, ori cu prietenii, cu oricine.

Solidarity Of Nations

Mi-a ramas de cativa ani o imagine intiparita in memorie pe care as vrea sa o impart cu voi. Am vazut-o pentru cateva momente la o expozitie la metrou la Universitate cred, dar m-a impresionat.


Mesajul spune ca "Polonia nu este moarta atata timp cat noi traim". Un mesaj foarte puternic. Am aflat mai tarziu ca acesta este primul vers din imnul lor.

Pentru a oferi si un pic de context, am inteles ca Polonia a fost stearsa de vreo 3 ori de pe harta lumii.

PS: nu uitati de Crash Course. Este o lectura obligatorie.

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Chris Martenson - Crash Course

Daca dupa ce ati trecut, sper eu, prin materialele postate pana acum, inca mai aveti dubii, sau inca mai sunteti "fericiti", va rog sa acordati 3 ore si un pic cursului lui Chris Martenson - Crash Course.

De abia am terminat de vazut cursul si nu pot sa zic decat ca e fenomenal si ca fiecare dintre voi ar trebui sa ii acorde timpul!

Cursul il puteti gasi aici sau pe torenti.

Daca va intereseaza o mica descriere, o puteti gasi aici

PS: Pentru a face disponibil cursul cat mai multor oameni apropiati noua, dar cu mai putine cunostinte de limba engleza,  apreciez orice ajutor in realizarea unei subtitrari in limba romana.


LE: Aici puteti gasi o scurta prezentare in limba romana a acestui curs.

vineri, 13 ianuarie 2012

Dileme Existentiale...de la Flavian

De cand a venit ideea cu blogul, am constatat ca sunt din ce in ce mai multi oameni care au observat ca sistemul actual nu functioneaza (cel putin nu in interesul oamenilor/indivizilor) si care se implica activ in cautarea si oferirea de posibile solutii.

Pe blogul lui Flavian puteti gasi niste idei foarte bine structurate, care cu siguranta merita citite. Link-urile le puteti gasi mai jos sau in sectiunea de link-uri a blogului.

Alternative monetare si energetice
Cele mai apreciate articole grupate pe categorii


Cugetare placuta.

miercuri, 11 ianuarie 2012

De unde apar ideile bune?

Se pare ca ideile bune vin din comunicare. Nimeni nu poate schimba ceva important singur (probabil de aici sentimentul de inutilitate al multora legat de sistemul politic,monetar,juridic,etc), dar se pare ca din comunicarea si unitatea indivizilor pot iesi multe lucruri bune.

Bineinteles, filmuletul urmator este mult mai concis si graitor decat as putea eu sa exprim.



marți, 10 ianuarie 2012

Gross National Happiness - Bhutan

"Stiai ca exista un indicator ce masoara fericirea?

Se numeste GNH = Gross National Happiness, adica, fericirea bruta a unei natiuni, si a fost instituit in anul 1972 de catre al IV-lea imparat al Butan-ului, Jigme Singye Wangchuck - care a deschis drumul catre modernizarea acestei mici tari aflate pe muntele Himalaya.
Preocupat de fericirea oamenilor din imparatia lui - observand ca banii si religia nu sunt suficiente - acest imparat si-a propus sa nu mai masoare valoarea produsului brut anual - GNP = Gross National Product - pe care cetatenii lui o aduceau Butan-ului, ci sa masoare fericirea lor."

*Material preluat de pe http://www.impreunareusim.com




GNH value is proposed to be an index function of the total average per capita of the following measures:
  1. Economic Wellness: Indicated via direct survey and statistical measurement of economic metrics such as consumer debt, average income to consumer price index ratio and income distribution
  2. Environmental Wellness: Indicated via direct survey and statistical measurement of environmental metrics such as pollution, noise and traffic
  3. Physical Wellness: Indicated via statistical measurement of physical health metrics such as severe illnesses
  4. Mental Wellness: Indicated via direct survey and statistical measurement of mental health metrics such as usage of antidepressants and rise or decline of psychotherapy patients
  5. Workplace Wellness: Indicated via direct survey and statistical measurement of labor metrics such as jobbless claims, job change, workplace complaints and lawsuits
  6. Social Wellness: Indicated via direct survey and statistical measurement of social metrics such as discrimination, safety, divorce rates, complaints of domestic conflicts and family lawsuits, public lawsuits, crime rates
  7. Political Wellness: Indicated via direct survey and statistical measurement of political metrics such as the quality of local democracy, individual freedom, and foreign conflicts.
The above seven metrics were incorporated into the first Global GNH Survey.


Mai multe informatii puteti gasi accesand urmatoarele link-uri:



Va incurajez sa ne impartasiti si parerile voastre desprea acesta initiativa.


PS: daca tot suntem la impartasit lucruri frumoase, va recomand inca un documentar:
Babies:  http://www.imdb.com/title/tt1020938/

Vizionare placuta!


luni, 9 ianuarie 2012

RSA Animate

Facem un pas ianite si ne punem cateva intrebari existentiale. Aud tot mai des o remarca care imi place - intoarcerea la origini/la lucrurile esentiale.

Se pare ca niste oameni se intreaba si ne intreaba si pe noi daca diferite lucruri pe care noi le luam de bune, sau ca adevaruri absolute, isi mai au rostul, sau daca nu cumva ar trebui realizate cateva revolutii mai mici pentru a putea evolua, cu toate ca este posibil sa fiu in eroare - nu stiu daca evolutia umanitatii este corelata cu evolutia maselor; sau daca da, nu stiu in ce masura. Interesant subiect.



Cugetari despre Capitalism:




Si cel mai important zic eu: oare mai stim ce ne motiveaza de fapt?




Vizionare placuta.

PS: Va rog sa va exprimati ideile, poate acesti oameni nu au dreptate, poate nici eu nu am...dar poate nici voi nu aveti...stiti voi, se spune ca intotdeauna adevarul este undeva la mijloc. Dar doar comunicand si implicandu-ne macar la acest nivel minim putem realiza ceva.

duminică, 8 ianuarie 2012

Alte surse de informare

Cei care doresc sa aprofundeze subiectul gasesc mai jos o lista de filme pe care le recomand cu inima deschisa:

1. http://www.imdb.com/title/tt1232207/  - Capitalism: A Love Story   -   prin miscarile de tipul Ocuppy Wall Street, acest documentar mi se pare ca a avut cel mai mare succes pana acum - http://occupywallst.org/ - un exemplu foarte bun de ce presupune democratia si apararea ei.
2. http://www.imdb.com/title/tt0386032/  - Sicko - un alt documentar al lui Michael Moore care prezinta sistemul de sanatate din SUA. Merita vazut cat mai repede pentru ca spre asta ne indreptam si noi odata cu privatizarea sistemului de sanatate.
3. http://www.imdb.com/title/tt1566648/ -  Waiting for 'Superman' - despre sistemul de invatamant din SUA - niste informatii care ne pot fi foarte utile.
4. http://www.imdb.com/title/tt1280011/ - No Impact Man - un bun exemplu de initiativa.
5. http://www.imdb.com/title/tt1646206/ - Healing Cancer - pentru ca trebuie sa fim sanatosi!
6. http://www.imdb.com/title/tt0410407/ - Orwell Rolls in His Grave - pentru ca Orwell pare mai actual ca oricand.
7. http://www.imdb.com/title/tt0103767/ - Baraka - pentru ca mai trebuie sa mai si contemplam din cand in cand.

De aici incolo cred ca exageram cu informatiile si pierdem ideea principala. Trebuie sa luam si noi atitudine intr-un fel sau in altul.

Deci, ce putem face?

Thrive:What On Earth Will ItTake?

Inca un documentar care ne ofera o imagine de ansamblu asupra realitatii in care traim.



Daca doriti sa il vizionati cu titrare in limba romana il gasiti la urmatoarea adresa: http://blog.flavian.ro/2011/11/thrive-what-on-earth-will-it-take.html
Se pare ca unii au fost mai harnici si merita tot respectul.

Vizionare placuta.

PS: Nu stiu daca mai este nevoie sa va zic, dar toate aceste organizatii au si niste site-uri foarte bine bine puse la punct care merita rasfoite. Daca noi nu ne implicam, atunci cine?

Deci: http://www.thrivemovement.com/solutions - nici macar nu trebuie sa o luam noi de la zero; avem niste idei de la care putem pleca dar trebuie sa ne informam!

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Zeitgeist: Moving Forward

Mai jos puteti gasi si ultimul documentar de la Zeitgeist.

Un alt Must See!(puteti selecta subtitrarea in limba romana dand click pe butonul CC de sub film).




Vizionare placuta.

Zeitgeist: Addendum

O alternativa inovativa pentru un viitor mai bun.
Trebuie sa specific ca nu trebuie sa luam ca atare ce ne prezinta acesti oameni, dar sunt niste idei interesante de care ar fi bine sa fi auzit. Este important sa intelegem aceste idei pentru ca altfel nu vom putea avea o imagine de ansamblu asupra prezentului si viitorului nostru.

Dupa cum am mai spus, gandirea fiecarui individ se bazeaza pe experientele pe care le-a trait pana in acel moment. Cu cat intram in contact cu mai multe idei, cu atat vom avea o viziune mai ampla asupra posibilitatilor pe care le avem. Asadar, va recomand sa vizionati acest documentar cu inima si mintea deschise (pentru a vizualiza titrarea in limba romana se apasa pe butonul CC de sub film si se alege limba romana).




Vizionare placuta.

The Story of Stuff

Inainte de a incerca sa vedem care sunt problemele care ne afecteza si cum le putem aborda, doresc sa va impartasesc cateva informatii foarte utile si foarte bine si frumos structurate.

Incep prin a va ruga sa urmariti cele cateva filmulete de pe http://www.storyofstuff.org. Sunt niste informatii de bun simt care ne vor ajuta sa intelegem rolul nostru pe acesta planeta si cam cum stau lucrurile.

Puteti incarca subtitrari in limba romana apasand pe butonul CC de sub fiecare film.
O parte din filme le puteti gasi in limba romana aici: http://www.storyofstuff.ro/






Atentie, ca si noi avem drept de vot! Trebuie sa fim responsabili!


Si pentru ca scopul este sa fim sanatosi pentru a prinde si niste vremuri mai bune:



Daca vreti sa aflati mai multe despre ce contin cosmeticele voastre puteti consulta: http://www.ewg.org/skindeep/





Vizionare placuta. Merita!

Bine v-am gasit

De ce un nou blog? Pentru ca in fiecare zi vedem multe lucruri care nu merg cum ar trebui sau care ar putea fi imbunatatite si mai mereu le lasam asa pentru ca ajungem la concluzia ca nu avem cum sa le schimbam pentru ca nu avem puterea necesara. Dar uite ca eu nu sunt de acord! Parerea mea este ca avem puterea sa facem orice ne propunem cu conditia de a lucra impreuna ca un grup. Problema este ca de foarte putine ori mai multi oameni ajung la o concluzie comuna, iar de pus in practica nu mai zic..aproape imposibil.

Pornesc acest drum cu speranta ca judecand impreuna mediul economic/politic/social/cultural in care traim si incercand tot impreuna sa intelegem ce cauzeaza toate aceste evenimente vom putea sa schimbam ceva.la un moment dat.

Un alt motiv important al aparitiei acestui blog il constituie dorinta de a lua atitudine, de a incerca sa las celor care vor veni o lume mai buna. Am inceput sa constientizez ca acest lucru nu este posibil daca noi nu facem ceva. Nu putem astepta la nesfarsit ca altii sa ne rezolve problemele pentru ca acest lucru nu se va intampla. Noi trebuie sa ne facem lumea pe care ne-o dorim. Si o putem face, dar doar impreuna. Si doar prin ratiune si consens.