"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

miercuri, 15 ianuarie 2014

Cum poti schimba lumea cumparand produse homemade/fabricate local...

De ce sa cumparam produse homemade?

1. In primul rand pentru ca stiti cine face acele produse, cu ce ingrediente si ca sunt facute special pentru voi. Pentru ca oricand aveti o neclaritate va puteti informa (puteti intreba) asupra procesului de fabricatie, asupra ingredientelor si a materialelor folosite pentru ca in mod sigur persoanele care fac astfel de produse va vor ajuta cu cea mai mare placere.
2. Pentru ca sunt sanatoase. Majoritatea produselor homemade sunt facute doar cu ingrediente naturale care nu aduc niciun prejudiciu organismului uman spre deosebire de produsele nocive existente in comert (aici este responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa ne interesam asupra produsului atunci cand il cumparam).


3. Pentru ca doar asa vom ajunge sa avem o comunitate puternica si rezilienta. Doar sustinandu-i pe cei din interiorul comunitatii care stiu sa faca diverse lucruri in folosul acesteia, ne vom asigura ca vom avea access la aceste produse absolut orice s-ar intampla in jur (crize sociale, economice, razboaie, etc). Altfel vom fi dependenti de supermarket.



 4. Pentru ca doar asa putem crea un sistem nou in care puterea sa fie in manile noastre si a celor care chiar produc ceva, nu in cea a celor care doar intermediaza si speculeaza.




 
5. Pentru ca de fiecare data cand cumparam un produs dam un vot de sustinere firmei care produce si vinde acel produs dar si activitatilor conexe acesteia, iar in cazul corporatiilor foarte multi bani (pe care noi ii cheltuim pe produsele lor) se duc tocmai in sustinerea si cresterea sistemului de produse chimice dar si in "cumpararea" celor care ne conduc (lobby).



 

6. Pentru ca achizitionand un produs de la un producator local acei bani vor ramane in cadrul comunitatii. Aceasta actiune tine banii/resursele in interiorul comunitatii si in acelasi timp sustine locurile de munca ale oamenilor din comunitate. Acestia sunt oamenii cu care interactionam zilnic si cu care suntem direct conectati. 




  
7. Pentru ca achizitionand produse si sercivii de la producatorii locali cream legaturi de incredere si reciprocitate intre noi.

8. Pentru ca doar asa ne reconectam cu oamenii si cu pamantul. Doar asa ne reconectam la adevaratele probleme ale comunitatii care se rasfrang direct si asupra noastra si doar cunoscand si interactionand cu aceste probleme putem fi parte a solutiei.


 
 

9. Pentru ca doar asa ne asiguram un viitor sustenabil care nu se bazeaza pe distrugerea planetei. Cumparand bunuri produse local pe langa faptul ca toate acele ingrediente sunt crescute local si au exact nutrienii care ne trebuie noua, evitam poluarea si consumul excesiv de resurse irosite pentru a aduce un produs alternativ (chimic) de la mii de kilometri.


  


10. Pentru ca doar asa ii putem invata pe copiii nostri valoarea muncii si a lucrurilor facute cu mainile noastre, altfel vor ajunge sa creada ca gaina creste in pom iar vaca traieste doar la zoo. Doar asa ii putem invata pe copiii nostri ca succesul este rezultat al muncii si nu al sortii ori a altor actinuni despre care le spunem ca nu sunt demne.




 



11. Pentru ca doar implicandu-ne fiecare in parte putem spera la o lume mai buna. Si unde ne putem implica daca nu in modul in care functioneaza comunitatea locala?



Cititi etichetele produselor!
Interesati-va care sunt ingredientele folosite in absolut toate produsele pe care le folositi si care sunt efectele acestora asupra organismului vostru!
Nu ne invata nimeni aceste lucruri asa ca este de datoria fiecaruia dintre noi sa ne auto-educam pentru ca mai apoi sa fim capabili sa ii educam intr-un mod sanatos pe copiii nostri.



Sper ca am reusit sa va aduc cateva argumente convingatoare pentru ca de acum inainte sa cumparati cat mai multe produse fabricate local si ca pe langa lista de ingrediente veti fi atenti si la provenienta produselor.

Alte informatii utile:
- Cum a distrus un supermarket un oras
- Low-impact shopping
- Eat Locally! 
- Here’s Why James Cameron Went Vegan & Started An Organic Food Store
 

duminică, 12 ianuarie 2014

Ce putem face pentru a ne educa mai bine copiii?


Primul lucru pe care il putem face este sa intelegem de ce dorim ca noi sau copiii nostri sa fie educati, iar apoi sa incepem procesul de educatie avand acest desiderat in minte.

In principiu, ne dorim o educatie cat mai buna pentru a ne descurca in viata, pentru a fi capabili sa visam si sa ne indeplinim visele, sa intelegem viata si oamenii cu care interactionam in toata complexitatea lor, sa fim liberi si fericiti.
 
Pentru a fi capabili sa le oferim o educatie sanatoasa copiilor nostri consider ca mai intai trebuuie sa facem aceasta schimbare cu noi insine. Chiar daca avem bani si ne dam copiii la un sistem alternativ de scolarizare (waldorf, montesuri, etc) ori daca alegem sa ii educam acasa (unschooling, homeschooling, etc), tot este foarte important ca acestia sa aiba un exemplu in comportamentul si procesul decizitional al parintilor.


- Scrisoare de la un profesor bun catre un parinte bun
- Schooling the world
- Viitorul si norocul lumii se afla in mainile copiilor nostri
- Educatie pentru un viitor durabil
- Designing Resilient Schools
- Raising Kids for a Resilient Future
- Life Is What We Make of It
- This is Water
- Ce învăţăm înainte de a ne naşte
- FRIENDS SHOW - Puterea mintii
- Cum să ne educăm copiii? – o frumoasă istorioară a lui Gandhi
- Mai multe scoli din Suedia au renuntat complet la clase si banci
- O conversatie din viitor
- Educatie si scoli alternative
- Nu trebuie sa merga la scoala
- 'Learn Free' (an unschooling documentary)
- Mikhail Petrovich Shchetinin - Kin's School - Lycee School at Tekos
- Redefining School and Reclaiming Our Lives: How to Create REAL Opportunities for Meaningful Education


  
Ca parte a educatiei comunicarea are un rol fundamental in formarea caracterului dar si al intregului comportament al individului. Copilul/adultul trebuie sa fie capabil sa comunice si sa ii inteleaga pe cei din jur (comunicare asertiva). Majoritatea comportamentelor negative ale indivizilor sunt cauzate de modul in care acestia au fost educati. Deci toate aceste comportamente pot fi evitate printr-o educatie corespunzatoare.
- Cum îi învăţăm pe copii să comunice deschis şi sincer?
- We Are Not Born as Egoists
- 5 tehnici de prevenire a comportamentelor negative şi de încurajare a celor pozitive- Socializarea


Un alt rezultat al unei bune educatii ar putea fi cunoasterea cat mai multor limbi straine. In acest fel individul poate interactiona si poate intelege mult mai multi oameni de la care poate acumula informatii importante. In momentul in care ne nastem avem doar informatiile culturale pe care le-au acumulat parintii nostri dar cunoscand mai multe limbi straine putem asimila mult mai usor informatii si de la alte popoare - oameni care au o alta istorie culturala diferita de a noastra si care ne pot deschide noi orizonturi.




Educatia trebuie sa fie direct conectata la realitate. Procesul de invatare trebuie sa fie bazat pe practica. Fiecare dintre noi am ramas doar cu lucrurile si informatiile pe care le-am pus in practica. De altfel nu are rost sa inveti lucruri pe care nu o sa le folosesti vreodata atata timp cat poti invata extraordinar de multe lucruri pe care sa incerci sa le imbunatatesti prin metode proprii. Aici se naste inovatia.







Cartile si informatiile noi din diferite domenii sunt la fel de importante ca si restul punctelor de pana acum. Cu cat avem mai multe informatii cu atat perspectiva si intelegerea noastra este mai complexa.

- carti online gratis







Cu cat stim sa facem mai multe lucruri cu atat suntem mai independenti, mai liberi si mai creativi. Ca parte a educatiei individul trebuie sa invete sa se descurce singur, sa stie ce are de facut pentru a-si indeplini visele.

- Educaţia 2.0 - cea mai importantă revoluţie din istoria omenirii







Tot ca urmare a educatiei primite, individul trebuie sa aiba toate instrumentele pentru a fi liber si pentru a duce o viata fericita. NU trebuie sa mai fie conditionat de sistem.

- Despre dragostea necondiționată în relația părinți-copii
- FRIENDS SHOW - Bogatia sufletului, valori spirituale, oglinda







Nu trebuie sa ne mai evaluam copiii (sau pe noi insine) dupa niste norme care ne sunt impuse. Fiecare individ este minunat si unic in felul lui. Educatia nu este ceva care sa se masoare liniar. Este ceva ce ai ori nu ai. Esti pregatit ori nu sa te descurci in viata. Esti pregatit ori nu sa te bucuri de viata.









In acelasi timp in care ii invatam pe cei la care tinem cat de important este sa viseze si sa ii inarmam cu mijloacele de a-si atinge aceste vise, este la fel de important sa ii tinem ancorati in realitate pentru a nu fi afectati de ceea ce se intampla in jur.
- Using the Crash Course to Educate Teens

Trebuie sa ne mai invatam copiii ce inseamna sa fii sanatos si fericit. Trebuie ca noi sa invatam sa fim sanatosi si fericiti pentru a-i putea invata si pe ei acest lucru.



De retinut ca Educatia nu este un proces care are loc doar la o anumita varsta. Educatia este un proces care dureaza toata viata!

Nu in ultimul rand, ne putem ajuta copiii, lasandu-i liberi, fara a le impune limite si prejudecati.

 




Sir Ken Robinson - The Power of Imagination from The Inspiration Journey on Vimeo.