"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

duminică, 10 martie 2013

Ce inseamna sa fii rezilient?


La un moment dat, acumularea de informatii despre nesustenabilitatea societatii moderne poate duce la o secatuire emotionala si de aceea poate fi contraproductiva. O parte din aceasta secatuire poate veni tocmai din recunoasterea propriei lipse de puteri in fata Status Quo-ului, unde gandirea independenta si inovarea sunt formulate/vazute ca si amenintari la adresa institutiilor existente.

Un alt factor care are un rol important in secatuirea emotionala il constitue manipularea si propaganda la care suntem supusi zilnic prin intermediul Mass Media centrale.

Aceste "poveri ale cunoasterii" pot diminua bucuriile adevarate ale prezentului: sa lucram cu placere, o masa cu familia acasa, timp petrecut cu prietenii si familia. Ca rezultat, multi oameni destepti, bine informati, aleg sa refuze in mod constient sa se gandeasca serios la toate aceste probleme deoarece acestea ar putea sa ii afecteze. Acesti oameni gandesc ca anxietatea legata de viitor nu ar trebui sa stea in fata placerilor simple ale vietii.

Atitudinea poate fi descrisa ca "don't worry; be happy." Aceasta afirmatie are sens atunci cand viata este inca confortabila si agreabila.

Dar filozofia ca "gandirea in viitor este un handicap, asa ca traiesc in prezent" se bazeaza pe o incredere falsa ca viitorul va avea grija de el insusi indiferent de ce se intampla la scara mare cu Statul, finantele ori cu resursele.

Aceea care sunt total dependenti de statul central si de pietele bazate pe speculatie vor avea de infruntat mult mai multe probleme pentru a-si mentine viziunea "fericita" daca sistemul pe care se bazeaza se erodeaza sau se prabuseste.

Poate o abordare mai inteleapta ar fi "don't worry; be resilient." O gospodarie rezilienta poate fi fericita nu doar in prezentul bogat, caracterizat prin surplus de energie, de bunuri si de servicii, dar poate prospera si intr-un viitor unde surplusul de bani, credit si castig speculativ va fi epuizat.

Ce inseamna sa fii rezilient?

O definitia din dictionar este "abilitatea de a-ti reveni ori de a te adapta cu usurinta la o nenorocire ori schimbare." Cu alte cuvinte, rezilienta este opusul fragilitatii/vulnerabilitatii.

Din punct de vedere al psihologiei individului, rezilienta poate fi caracterizata prin mentinerea unei atitudini pozitive in vremuri dificile si concentrarea pe dezvoltarea raspunsurilor pozitive la nenorociri ori provocari.

O modalitate de a descrie diferenta dintre vulnerabilitate sistemica si rezilienta este de a cugeta la urmatoarele scenarii:

Ce ar fi daca nu ar conta pentru voi si pentru gospodaria voastra daca bursa ar fi la minim sau la maxim? Sau daca benzina ar fi 6Ron sau 12Ron pe litru?

Ce ar fi daca nu ar conta pentru voi si pentru gospodaria voastra daca institutiile centrale ale statului ar fi reduse la jumatate sau ar disparea?

Ce ar fi daca nu ar conta pentru voi si pentru gospodaria voastra daca pamantul si casa voastra ar valora 1000E ori 100.000E?

Cu alte cuvinte, ce ar fi daca mecanismele Wall Street, ale bancilor centrale si ale statelor centrale ar avea doar un efect minor sau inexistent asupra vietii ori asupra bunastarii voastre?

Evident, cu cat suntem mai putin dependenti de planificarea centrala, cu atat vom avea de facut mai putine schimbari cand aceste sisteme se vor modifica sau vor pica.

Ce este important de inteles aici este ca rezilienta nu necesita un sacrificiu al bucuriei prezente. Nici nu profita din erodarea ori din caderea sistemului central. Gospodaria rezilienta este capabila perfect sa se bucure de surplusul prezent de energie si abundenta consumerista dar nu se bazeaza pe el.

Daca Status Qou-ul este intr-adevar atat de permanent pe cum este prezentat, gospodaria rezilienta are acelasi nivel de bucurie si fericire precum o gospodarie total dependenta de planificarea centrala. Diferenta dintre vulnerabilitate si rezilienta sta in diferenta dintre securitatea si fericirea care va fi disponibila celor 2 gospodarii daca Status Quo-ul bazat pe consum pe credit si bunastare speculativa se dovedeste a fi trecator.


Cea mai usoara metoda de a imbunatati rezilienta este de a reduce fragilitatea si vulnerabilitatea. Cea mai simpla metoda de a face acest lucru este de a incerca sa nu avem datorii la banci si de a incerca sa economisim in fiecare luna cate ceva. Putem folosi aceste economii pentru a ne finanta vacantele ori pentru a rezolva diferitele probleme care apar.

O alta metoda de a deveni mai rezilienti, dar si mai sanatosi in acest caz, este de a ne produce singuri cat mai multe din lucrurile de stricta necesitate - mancarea de exemplu. In acest fel putem scadea consistent din cheltuielile cu mancarea dar avem si siguranta a ceea ce mancam. Acest lucru se poate face foarte usor daca avem o bucata cat de mica de pamant. Daca locuiti la oras, va puteti gandi sa va mutati langa oras sau/si sa va cumparati ce se poate din mancare de la producatori locali cu care sa incheiati contracte si pe care sa ii vizitati de cateva ori pe an (poate fi si educativ, mai ales daca aveti copii care nu au bunici la tara).

Un alt lucru care trebuie inteles in legatura cu rezilienta este comunitatea. Sa devii rezilient este un prim pas dar scopul principal al fiecaruia dintre noi ar trebui sa fie dezvoltarea comunitatilor in care traim astfel incat acestea sa devina sustenabile. Ideea este simpla: nu ai cum sa fii cu adevarat fericit daca toti oamenii din jurul tau sunt nefericiti - pe de o parte nu ai cum din punct de vedere emotional, iar mai apoi cu siguranta nu te vor lasa ei :). Deci solutia este de a dezvolta comunitati cat mai solide atat din punct de vedere economic cat si din punct de vede uman. Toate lanturile de supermaketuri ori alte pravalii dubioase vor disparea imeadiat ce va aparea cea mai mica turbulenta iar voi veti ramane cu ochii in soare. Daca sustineti si contribuiti la economia locala, va asigurati ca aceasta este durabila si ca va fi acolo inclusiv atunci cand aveti nevoie mai mare.

Permacultura va ofera un alt mod prin care puteti sa creati comunitati sustenabile mai ales in Romania. Ce ar fi daca in fiecare sat, primaria ar arenda o suprafata de pamant (cateva hectare, poate si mai putin) unei organizatii locale formate din oamenii nevoiasi dar inca cu forta de munca, carora le-ar explica care sunt principiile permaculturii, cu conditia ca acestia sa aplice aceste principii pe terenul arendat? Ce ar fi daca surplusul ar fi pus in vanzare la un pret simbolic pentru restul membrilor comunitatii?


LE: Lucurile se misca, trebuie doar sa ne lasam inspirati si sa luam si noi initiativa. Fiecare in parte poate face ceva pentru el si pentru comunitate. NU asteptati de la altii. Faceti voi. Daca aveti nevoie de un exemplu, il puteti gasi mai jos, dar puteti sa fiti chiar voi exemplul.


Alte informatii utile:
1. What Should I Do? The Basics of Resilience
2. Here’s How to Build an Engine of Prosperity in Your Community
3. We Can Figure out Local Abundance!
4. Does Your Community Need a Public Greenhouse
5. Let's Stop Fooling Ourselves: Americans Can't Afford the Future
6. Resilience Thinking

miercuri, 6 martie 2013

Sa ne recapatam umanitatea

Cu toate ca nu acord cine stie ce atentie televizorului, zilele trecute am auzit pe TVR1 niste idei pe care nu ma asteptam sa le aud, cel putin nu la televiziunile noastre. Cu toata caldura, va incurajez si pe voi sa le urmariti aici:  Video Răzvan Ion, la Interviurile Telejurnalului

Cautand cateva informatii despre Razvan Ion am gasit ca este profesor la Universitatea din Bucuresti si ca manifesta pentru o asa numita revolutie moleculara. Intr-un articol scris chiar de dumnealui, spune: "Exprimarea inseamna viata, reprimarea înseamna sinucidere." Foarte corect. Acelasi lucru va incurajez si eu sa faceti, acelasi lucru incurajandu-ma sa fac si eu: sa ne exprimam, sa nu ne abandonam visele, sa experimentam, sa traim. Daca nu incercam noi sa ne punem visele si ideile in practica, atunci nu o va face nimeni si vom ajunge sa traim niste vieti care nu ne apartin.


Tot zilele astea am mai vazut cateva documentare noi care merita recomandate si rumegate. Este vorba de Crossroads:Labor Pains of a New Worldview si de The Power Principle: Imperiul, Propaganda si Apocalipsa

Aceste documentare, dar si restul pe care le-am promovat pe acest blog pana acum, sunt adevarate lectii de istorie, de geografie, de economie, de stiinte ale naturii, de etica, de psihologie, de... ce vreti voi. Din aceste informatii putem invata ca fiecare razboi din decursul istoriei nu este o simpla data pusa pe o pagina ci este mult mai mult: in acel razboi au murit fara rost foarte multi oameni dar au fost afectati si mai multi; putem afla care au fost cauzele adevarate care au dus la aparitia acelui razboi; putem afla informatii importante despre oamenii si obiceiurile celor care traiau in acea perioada; putem afla despre geografia si resursele acelor locuri; putem afla despre etica si care au fost adevaratele motive ale celor care au decis sa porneasca un razboi. 

Putem afla ca ceea ce ni se intampla noua a fost deja planificat si li s-a intamplat si altora cu mult timp ianintea noastra (vezi FMI) si putem trage singuri propriile invataminte fara sa ne mai uitam la asa-zisii analisti care ne vand baliverne.

Indiferent de scolile absolvite si de informatiile acumulate pana acum, inercati sa renuntati la ideea ca sunteti atotstiutori. Inavatati sa asculati orice idee cu care intrati in contact. Cu cat invatam si ne informam mai mult cu atat devine mai evident cat de putin stim si cu atat mai necesar este sa dam atentie tuturor acestor idei noi care ne vin in intampinare.

Este extrem de important sa urmariti informatiile pe care vi le-am prezentat pana acum pe acest blog deoarece sunt informatii pe care nu le gasiti la televizor, la scoala ori in oricare alt loc de unde va luati informatiile cu exceptia internetului. Eu va incurajez sa le urmariti si sa le analizati prin prisma propriei constiinte si sa decideti de fiecare data ce este cel mai important pentru voi insiva si pentru cei dragi voua.

Dupa ce veti vedea ultima parte din Principiul Puterii (Apocalipsa), veti observa ca datorita starii continue de razboi, tot ceea ce avem in momentul de fata este foarte fragil si se poate narui oricand, iar daca razboiul nu este de ajuns, acum suntem pusi sa platim si pentru crizele generate de lacomia catorva grupuri de oameni (si corporatiile sunt conduse tot de oameni => sunt si sustinute de oameni, inclusiv de noi prin modul nostru consumerist de existenta).

Mai mult de atat, criza actuala a devenit pretextul pentru a ataca si submina libertatile foarte multor oameni de pe aceasta planeta pentru ca noi sa le putem consuma resursele.
Ca de fiecare data, putem avea si noi un cuvant de spus. Putem spune ca suntem impotriva atacarii Iraqului, Afganistanului, Libiei, Maliului. Daca alegeti sa fiti indiferenti si neinformati, trebuie sa stiti ca deja sprijiniti aceste razboaie prin sprijinirea statului roman care sustine activ toate aceste nedreptati.

Trebuie sa intelegem ca suntem oameni, ca violenta si razboaiele sunt indreptate impotriva oamenilor si ca la un moment dat este posibil sa fim noi cei atacati si nu va mai avea cine sa ne sara in ajutor.

Ca tot veni vorba de criza, intr-unul din documentare se explica foarte simplu ca datoria (omul negru al timpurilor noastre) este pur si simplu un profit viitor pentru niste oameni. Deci oricand auziti ca trebuie sa renuntati la jobul ori la drepturile dumneavoastra pentru a scadea datoria tarii (nu mai vorbim despre cum am ajuns acolo), trebuie sa intelegeti ca faceti asta pentru a sustine profitul cuiva in viitor. Oricand putem pune capat razboaielor, oricand putem punem capat tuturor crizelor, trebuie doar sa le intelegem si sa actionam ca atare.

Daca am decide sa indreptam bugetele alocate armatei in acest moment catre cresterea nivelului de trai al tuturor oamenilor de pe planeta, in acest moment, nu ar mai exista saracie.

Apropo si de problemele vecinilor bulgari legate de factura la curent, v-ati gandit ca si la noi, in loc ca statul sa dea bani companiilor straine private ca sa produca energie ar putea sustine proprii locuitori in a produce energie? Ce ar fi daca statul roman ar subventiona in locul corporatiilor straine proprii locuitori sa isi cumpere panouri fotovoltaice si surse alternative de energie? Ce ar fi daca pe fiecare cladire ar aparea panouri solare si oamenii si-ar vinde surprusul catre stat? Ce ar fi daca parcurile de eoliene ar fi subventionate de catre stat si instalate de catre comunitati? Ar fi un pas important catre libertatea oamenilor. Dar ar presupune costuri in plus? Din contra, castigul ar fi mult mai mare si pentru stat dar mai ales pentru oameni. Dar cine sa sustina aceasta idee? Si macar de ar fi singura...

Doar intelegand care sunt cu adevarat nevoile noastre si cum ni le putem satisface, putem spera la un viitor mai bun, dar asta presupune o informare si o intelegere continua din partea noastra a tot ceea ce se intampla in jurul nostru.

Daca va prefaceti ca voi nu sunteti si nu veti fi afectati de ceea ce se intampla in jurul vostru si alegeti sa bagati capul in pamant pentru a cauta fericirea, sa nu uitati ca fundul va ramane deasupra si ca nimic nu se va schimba pentru voi. Alegeti-va prezentul si viitorul cu grija!


Am vazut si am intalnit tot mai multi oameni nemultumiti/nefericiti: profesori, doctori, muncitori, corporatisti, functionari, vanzatori, elevi, studenti, etc. De ce ramaneti in aceasta stare? Ce faceti voi pentru a schimba lumea in care traiti? In mod clar, daca avem niste probleme, trebuie sa schimbam ceva. Ar fi absurd sa continuati sa nu faceti nimic si sa treceti intr-o stare (sufleteasca, spirituala, mentala, materiala) mai buna. Nu mai asteptati de la altii solutii la problemele voastre. Trebuie sa va luati problemele in propriile maini.


Un alt subiect pe care doresc sa il ridic astazi este responsabilitatea. Trebuie sa invatam sa fim responsabili fata de ceea ce facem, fata de oameni, fata de planeta, fata de tot ceea ce este in jurul nostru. 

Cu atat mai important este sa cititi si sa analizati informatiile prezentate pana acum pe acest blog cu cat responsabilitatea nu este ceva care vine si pleaca. Aceasta este ceva cu care traim toata viata. Nu putem fi responsabili in unele aspecte ale vietii noastre si iresponsabili in altele. Ar fi ca si cum am incerca sa mancam sanatos si sa nu mai consumam chimicalele din mancare si in acelasi timp am fuma sau am consuma chimicale prin cosmetice.

Una din cauzele care au dus la lipsa crunta de valori adevarate o constituie iresponsabilitatea de care dam dovada la locul de munca. Daca va gandti ca nu aveti nicio responsabilitate in a avea grija de sanatatea naturii si a planetei, a mediului ori a altor oameni (oare asa sa fie?? ), macar in jobul pe care il faceti trebuie sa invatati sa fiti responsabili. Si cum putem fi mai responsabili decat sa intelegem ca lucram cu oameni pentru oameni? Aceasta idee este valabila indiferent de domeniul in care va aflati.

De aceea un alt pas pe care trebuie sa il facem este sa ne facem treaba cu responsabilitate si dedicatie, sa descoperim si sa nu uitam ca acea treaba pe care o facem, o facem pentru oameni si nu pentru bani. Sunt doua abordari complet diferite. 

Daca esti profesor, informeaza-te si fa-ti treaba cu responsabilitate si inculca elevilor tai ideea de responsabilitate. Ei sunt cei care vor ajunge in scurt timp sa inoveze si sa schimbe lumea.

Daca esti doctor, fa-ti treaba cu pasiune, informeaza-te despre cum poti rezolva bolile oamenilor cu care intri in contact in loc sa le prescrii o groaza de otravuri. 

Daca esti politist, fa-ti munca cu demnitate si responsabilitate si gandeste-te ca esti in slujba oamenilor si nu a banilor. 

Daca esti militar, mai gandeste-te daca ai facut cea mai buna alegere in viata ta si cu siguranta vei gasi metode de a ajuta mult mai multi oameni facand altceva. 

Daca esti vanzator la magazin, trateaza oamenii cu respect si fa-ti treaba cu responsabilitate si bucurie deoarece doar tratand frumos oamenii ne putem astepta ca acestia sa ne trateze frumos, ca pe niste oameni.

Orice ai face, fa-o cu pasiune, responsabilitate si respect fata de oameni si atunci vei fi un model pentru cei din jur. Daca te nemultumeste salariul pe care il castigi, cauta-ti un alt loc de munca, invata sa iti rezolvi singur cat mai multe probleme de stricta necesitate, dar fa ceea ce faci cu responsabilitate si respect. Daca noi nu incercam sa facem acest lucru, este absurd sa ne asteptam ca cei din jurul nostru sa o faca cu noi.

Daca muncesti pentru bani si banii sunt tot ceea ce conteaza pentru tine, si totusi esti stresat ca salariul e prea mic si nu iti poti plati rata ori facturile, poate ar fi bine totusi sa te gandesti ca iti poti lua un alt (sau inca) un job, dar nimic nu te opreste in a fi uman si responsabil la actualul loc de munca. Aceasta este revolutia de care va vorbeam si in articolele precedente. Este revolutia prin care noi redevenim oameni, redevenim constienti si responsabili cu vietile noastre. 

Trebuie sa intelegem ca suntem muritori, ca avem doar o scurta perioada de trait si ca la final va conta doar ce am lasat in urma noastra. Nu va interesa pe nimeni ca am stiut sa configuram retele, ca am stiut sa programam in cine stie ce limbaj, ca am stiut sa prescriem cine stie ce pastile ori ca am stiut care sunt capitalele tuturor statelor de pe Pamant. Tot ceea ce va conta vor fi experientele si informatiile pe care le-am acumulat in tot acest timp.

Daca banii reprezinta totul pentru tine, poate ar trebui sa te gandesti la momentele fericite de pana acum si la ceea ce iti aduce bucurie in viata. Poate vei avea surpriza sa observi ca oamenii sunt parte importanta a tuturor acestor amintiri.


Daca tot am adus vorba despre moarte, vreau sa impart cu voi niste idei minunate dintr-o melodie care a participat anul acesta la Sanremo. Simone Cristicchi ne spune ca moarte nu este un punct final ci este inceputul unui alt drum, ca dupa ce murim ajungem intr-un alt loc (nu in iad, nici in rai) unde invatam sa iubim viata si sa o tratam cu mai mult respect pe urmatoarea. 

Tinand cont ca suntem trecatori prin aceasta lume, ar fi frumos sa tratam fiecare moment ca si cum ar fi ultimul. De altfel, nu stim niciodata care va fi ultima clipa, asa ca de ce sa nu ne traim viata intr-un mod frumos si constructiv?


Asa cum zic cei de la Almamegretta in textul de mai jos, trebuie sa reinvatam sa citim si sa vorbim pentru ca impreuna sa ne recapatam umanitatea.


SANREMO 2013 - ALMAMEGRETTA- MAMMA NON LO SA from news24h on Vimeo.


Alte informatii pe aceeasi tema:
- Culture in Decline - "War On Nature"
- Jocul
- Zombificare
- Căsuţa de Cob de la Diribao (episodul despre cum să-ţi organizezi viaţa după o obositoare şi benefică dezorganizare)
Sfaturi de viaţă – Valeriu Popa
Oamenii frumosi despre care nu se scriu romane si nu apar la stirile de la ora 5
Lecţia iertării – tribul Babemba, Africa
- Nu corporaţia face legislaţia